12 d’octubre del 2015

LA MARE DE DÉU DEL PILAR

Homilia predicada per fra Salvador Batet, diaca
Lc 11,27-28 / «Sortoses les entranyes que us van dur»

«Sortoses les entranyes que us van dur i els pits que us van criar». L'evangeli d'avui fa aquesta lloança a Maria en boca d'una dona, que l'evangelista presenta de manera anònima. Segurament aquesta dona, que enmig de molta gent va lloar Maria per mitjà del seu Fill, volia sobretot expressar així la seva admiració per Jesús. Admiració probablement merament humana de la persona de Jesús i de la seva mare. Amb aquesta forma de procedir, se'ns manifesta també avui a nosaltres la manera de pensar de moltes persones contemporànies nostres, la manera de pensar de la nostra societat, segons la qual, a primer cop d'ull, en Jesús tot esdevé solament de manera natural: un fill bo, generós, sortós; per tant una mare bona, virtuosa i benaurada.

Però Jesús, amb la seva resposta, ens diu que no ens podem quedar amb les mires merament humanes, sinó que hem de fer un pas més, ens mostra cap a quina direcció hem de mirar. Jesús vol que ens posem les ulleres de la fe, perquè hi puguem veure cada cop una mica més lluny, veure amb profunditat les coses i allò que ens passa en la nostra vida. Jesús vol que la nostra mirada estigui sempre plena d'esperança, per així elevar els nostres ulls cap al cel i poder posar la nostra confiança en Déu, tot refiant-nos de veritat de la seva providència.

Com serà possible tot això, com ho farem? Doncs, això serà possible si ens esforcem per conèixer i estimar la seva Paraula, que és Paraula revelada, és la mateixa Paraula de Déu, l'única Paraula a través de la qual Déu ens parla de manera concreta cada dia quan la llegim o l'escoltem, com el que és: «Paraula de Déu».

És per això que l'evangelista avui, per boca de Jesús, ens diu: «sortosos els qui escolten la paraula de Déu i la guarden».