24 d’agost del 2020

SANT BARTOMEU, APÒSTOL

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet

Ens veu, el mirem, l’anunciem.

Ens veu.

Jesús ens veu i ens coneix. Coneix a Natanael quan estava sota la figuera, un veritable israelita, home que no enganya.

Ens veu, a cadascú de nosaltres quan estem sota el sostre del monestir, quan estem de sol a sol treballant, quan estem a l’hospital, quan estem fent la tasca assignada per a cada moment, en el servei als altres i en la pregària de les hores, en el servei a Déu, ens veu sempre.

El mirem.

Natanael el mira i li diu: “Rabí, vós sou el Fill de Déu, sou el Rei d’Israel.” Natanael reconeix Jesús com a Fill de Déu i Rei d’Israel.

Nosaltres el mirem? És clar que ell no deixa de veure’ns, però nosaltres el mirem? Crec que de vegades hi ha alguna excusa pel mig. I, si no el mirem contínuament, no estarem fent-nos ídols d’altres coses que no són Déu?

Aquí i ara, no ja en la Jerusalem de l’apocalipsi, en aquest monestir, amb les seves dotze torres, és el nostre espai per invocar el Senyor amb sinceritat en el nostre dia a dia. Ell s’aproparà i el podrem mirar amb els ulls del cor.

L’anunciem.

Els apòstols, com sant Bartomeu, van fer experiència de Jesús. I aquest amor rebut de Jesús, va ser l’espurna que els va portar a anunciar l’evangeli, sense por, per tot el món.

Cadascú de nosaltres, en la mesura en que les obres d’amor del Senyor se’ns fan presents, anirem fent experiència de l’amor de Déu. I si, veritablement hem fet experiència, no podrem viure d’altra manera, sinó és convertint-nos en anunciadors de la bona nova de Jesús.

Sí, anunciarem la joia de la fe, des de la senzillesa de la nostra vida. Perquè no calen moltes paraules, sinó el testimoni de l’amor rebut de part de Déu. I això, és el que hem d’anunciar des de la humilitat, amb la nostra pròpia vida. Jesús ens veu, el mirem, l’anunciem.