24 de juny del 2018

NAIXEMENT DE SANT JOAN BAPTISTA

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet

«Déu ha donat a Israel un Salvador, que és Jesús». Abans però, Déu posa fil i agulla a la història de la humanitat, història de Salvació, teixint en les entranyes de l’antiga aliança el seu servent, secretament brodat i format des del si de la mare.

Déu envia el seu missatge de salvació per mitja del fill d’Elizabet i Zacaries, el nen que ha nascut de l’antiga aliança per preparar la vinguda de la nova esperança, la nova aliança de Déu amb tots els pobles de la terra.

Elizabet i Zacaries han experimentat el favor de Déu en les seves pròpies vides. Per això, ells saben perfectament el nom que han de posar al nen: «S’ha de dir Joan». Perquè el Senyor ha concedit el seu favor. La benedicció de Déu s’ha vessat en aquest noi, la mà del Senyor era amb ell. «T’he fet llum de tots els pobles perquè la meva salvació arribi d’un cap a l’altre de la terra». Llum necessària per veure el do de Déu, aquest favor que cadascú hem rebut de benedicció i salvació des del si de la mare.

Joan creixia, convertint-se en servent de Déu, en espasa tallant, en fletxa aguda perquè travessés el cor d’Israel, el cor de la humanitat sencera. I s’enfortia en l’Esperit, i va viure al desert fins al dia que es va manifestar a Israel predicant un baptisme de conversió.

Nosaltres en celebrar la solemnitat de sant Joan Baptista, hem de meditar i adonar-nos, que també, sempre hi ha hagut alguna persona que amb esperit profètic ens ha fet de precursor o precursora, catequista, capellà, religiosa, pare i mare en la fe, que com fletxa aguda i espasa tallant ens han anunciat amb la paraula i els seus fets de vida la bona nova de l’evangeli de Jesucrist .

Si en el coneixement del misteri de Déu hem tingut precursors, ara doncs és el nostre torn, el nostre temps. I, essent conscients del favor rebut de Déu, de la benedicció que hem rebut de Jesucrist, el Salvador, en la nostra vida, no podem guardar-nos tot el bé, bo i millor que hem rebut.

Per això, hem de desvetllar l’esperit profètic que tenim pel baptisme, per esdevenir precursors de la bona nova de l’evangeli, essent portadors del do de Déu, testimonis propicis, oferint el do rebut, perquè tothom conegui la salvació que ve de Déu, Jesús.