12 de gener del 2020

BAPTISME DEL SENYOR (Cicle A)

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet

Convé tot el que és bo de fer.

La litúrgia ens proposa aquest darrer diumenge del temps fort de Nadal la celebració del Baptisme del Senyor.

Escoltant aquestes lectures que se’ns han proposat avui, podem fer-nos tres preguntes: Qui és Jesús? Qui som nosaltres? Què ens convé?

Qui és Jesús?

Jesús és el Fill de Déu: «Aquest és el meu Fill, el meu estimat, en qui m’he complagut». Però, Jesús s’apropa a Joan, vora el Jordà. Jesús baixa al riu, perquè convé complir tot el que és bo de fer. Bé que Joan ho sap, que Jesús no necessita el seu baptisme. Però, convé ara per ara endinsar-se a l’aigua del Jordà, passar com un altre home que s’apropa a Joan per rebre aquest baptisme de conversió.

Jesús és l’Ungit amb l’Esperit Sant i amb poder. Jesús per aquest fet d’entrar a l’aigua i rebre el baptisme, ha santificat l’aigua i ens ha donat el seu llegat. Ens mostra també per on hem de passar, quina conversió, quina santificació, quina divinització ens convé també a nosaltres.

Jesús és el Servent amb majúscules. Servent que no trenca la canya que s’esberla, no apaga la flama del ble que vacil·la. Servent cridat a ser aliança del poble, llum de les nacions, a donar la vista als cecs, a treure de la presó els encadenats, a alliberar els que vivien a la fosca.

Qui som nosaltres?

Nosaltres vivim a la fosca, encadenats pels nostre pecats, cecs que no veiem, ble que vacil·la, canya que s’esberla, poble i nació que necessita convertir-se a la nova feliç, al do de la pau que ens ve per Jesucrist.

A nosaltres com a batejats ens convé no perdre l’itinerari de Jesús, les seves paraules i els seus gestos. Jesús baixa a l’aigua perquè nosaltres baixem, ens acompanya a endinsar-nos en l’aigua del baptisme.

Nosaltres sabem que Déu no fa diferències a favor d’uns o altres, Déu acull tothom qui creu en ell i fa el bé.

Què ens convé?

Ens convé discernir quina és la vocació a què hem estat cridats.

Ens convé baixar a l’aigua per la humilitat per endinsar-nos en la nostra vocació de batejats, de cristians, de monjos. La humilitat és el camí a seguir.

Ens convé viure l’Esperit de Jesús en el nostre dia a dia.

Ens convé com el servent no trencar, no apagar, sinó donar, il·luminar, deslligar, alliberar, esdevenir en definitiva portadors de pau, de la pau que ens ve per Jesús.

Ens convé no oblidar que des del baptisme estem cridats a fer el bé a cada persona, en cada moment i en tot lloc. Per a viure en pau ens convé complir tot el que és bo de fer. No hem d’oblidar que Déu s’ha complagut de nosaltres. També nosaltres som Fills estimats del Pare si complim tot el que és bo de fer.