2 de setembre del 2020

SANTS BERNAT, MARIA I GRÀCIA, MÀRTIRS

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet

«Sereu odiats de tothom pel fet de portar el meu nom».

Cristià, aquest és el nom, el nom que ve de Crist. Nom que en els nostres dies continua sent odiat en molts indrets del món. Però, que el cristià posa tota la seva fe, la seva esperança i el seu amor, fins donar la vida per Crist.

Ahmet tot passant per Poblet arribà a la fe en Déu. Déu que és Pare, Fill i Esperit Sant. Batejat i consagrat ara Bernat vivia gojos del favor que el Senyor li havia fet per gràcia, alliberant-lo i salvant-lo de qualsevol mal. Entre els cants, la litúrgia, la pregària i el treball va anar forjant-se la seva fe. Fins que, va arribar el dia que va estar a punt per a donar una resposta a la raó de la seva esperança.

Havia d’anar a anunciar el do de Déu als seus germans de sang. Les seves germanes assoliren la fe. Maria i Gràcia van entendre molt aviat també el nom de cristià, el nom de Crist. Nom que els va portar a tots ells, Bernat, Maria i Gràcia, a experimentar el dolor: «Un germà trairà el seu germà». «Sereu odiats de tothom pel fet de portar el meu nom».

Van estar provats, com l’or al gresol. Van sofrir pel fet de ser justos, per haver obrat el bé. Però, es van deixar fer al voler de Déu, reverenciant-lo de tot cor. Sofriren amb constància fins a la fi. Mantenint-se fidels, donaren la vida per Crist. Per això, ara celebrem la seva entrada a la glòria. La constància en la fe els va portar a la salvació de Déu. L’aparentment fracàs de la seva vida humana, els va obrir les portes de la glòria del cel per a la vida eterna.

Nosaltres en fer memòria dels nostres màrtirs Bernat, Maria i Gràcia, hauríem de ser humils i meditar si som constants en la nostra vida de monjos, si estem sol·lícits a donar raó de la nostra esperança, com els nostres avantpassats. Perquè la tasca de la nostra comunitat és com sempre ha estat, donar testimoni de Crist en el nostre món, avui tan secularitzat, però avui com abans tant necessitat de fe, d’esperança i de caritat.

Que els nostres màrtirs Bernat, Maria i Gràcia ens ajudin a saber donar la vida per Crist en la nostra tasca quotidiana. Amén.