5 de març del 2017

DIUMENGE I DE QUARESMA (Cicle A)

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet

A qui escoltes?

Escolto la serp o escolto Jesús?

«Escolta, fill, les prescripcions del mestre, para-hi l’orella del cor, i acull de bon grat l’exhortació del pare amorós i posa-la en pràctica, a fi que pel treball de l’obediència retornis a Aquell de qui t’havies apartat amb la desídia de la desobediència» (Regla de sant Benet, Pròleg 1-2).

On estem? Al jardí, o al desert? Estem extenuats de fam? O estem desitjosos del fruit de l’arbre que hi ha al mig del jardí?

Hi ha la serp antiga, el diable temptador que t’incita a escoltar-lo ja.

Si no estem centrats en el Crist, els ulls se’ns en van darrere de qualsevol serp que passa, qualsevol fruit que se’ns presenta al davant. I així, algú com el diable ens invita a voler més riqueses, més poder, més vanitat, més orgull, més i més de res de res.

Perquè amb el mal, no en podem treure res de bo. Amb la lletjor, no en podem treure res de bell. Amb la materialitat, no en podem treure res d’espiritual.

Déu s’ha compadit i ens ha fet veure les nostres faltes. I en la mesura que ens reconeixem pecadors, la gràcia, el do de Déu, Jesucrist, ens acull i ens salva. Perquè Déu és un enamorat de la humanitat, per això ens ha enviat el seu Fill Únic, per conduir-nos no ja a un jardí, ni a un desert, sinó al seu lloc de repòs.

Mentrestant, tenim la paraula que ens dóna vida, mentre no temptem nosaltres el Senyor, el nostre Déu, i li donem culte adorant-lo a ell tot sol. És la nostra tasca com a cristians, com a monjos, sí, donar culte al Senyor amb tota la nostra vida.

Si avui estem extenuats de fam i no fem cap cas al diable, ni entrem en el seu joc, vindran els àngels a proveir-nos. I, escoltant amb l’orella del cor i posant en pràctica les prescripcions del mestre farem experiència de Jesús, l’únic que ens pot saciar, perquè és l’únic salvador absolut.