10 de març del 2013

DIUMENGE IV DE QUARESMA (Cicle C)

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè
Js 5,9a.10-12; Sl 33; 2Co5,17-21; Lc 15,1-3.11-32

Els pecadors escolten Jesús, mentre els fariseus murmuren. Per això, Jesús proposa aquesta paràbola.

Aquest any de la fe ens convida a reflexionar aquesta paràbola des de l’actitud dels dos fills. Tots som fills del mateix Pare del cel, i el Creador ens dóna la herència de la vida i la llibertat perquè l’administrem com ens sembli millor.

El fill gran, figura del fariseu, viu sempre amb el pare, «sense haver desobeït mai». Mai ha marxat de casa. Mai li ha faltat res. Però, on és la fe? On el sentir-se estimat del pare?

El jove, figura del pecador, ho ha malgastat tot, queda sense res. Ni dignitat li queda. Però d’aquesta buidor, d’aquest abaixament, va obrint-se a la fe. Reflexiona, es penedeix, retorna la mirada cap a la casa del pare: «Pare, he pecat contra el cel i contra tu; ja no mereixo que em diguin fill teu; pren-me entre els teus treballadors». I així, podrem recuperar l’aliment del pa. Pa de comunió que porta a l’Eucaristia concelebrada, la festa de la fe.

Ací som una colla de gent que per diversos motius hem malbaratat la nostra herència, la vida que hem rebut com a do i gràcia del Pare del cel. En moltes ocasions i de diverses maneres ens hem allunyat.

Però, la misericòrdia de Déu és sublim, incommensurable, constant, incondicional, generosa, espontània, joiosa, afectuosa, amorosa i bella. Sí, molt bella si la rebem amb fe i esperança. Misericòrdia de Déu que cobreix la nostra misèria i ens vesteix de fill estimat.

Aquest any de la fe, en aquest temps de quaresma ens invita a reflexionar: Què he fet de la meva vida? Com he malbaratat la vida? Cal baixar tota l’escala de la humilitat fins a baix de tot.

Cal penediment, conversió i reconèixer el nostre pecat per reconciliar-nos amb el Pare amorós i misericordiós. La misericòrdia pura de Déu ens acull com un fill, com el millor fill. Misericòrdia de Déu que ens cobreix la nostra misèria i ens vesteix, ens posa l’anell i el calçat de fill estimat.

Quina joia germans quan ens atansem al sagrament de la reconciliació, on la misericòrdia de Déu és amor en estat pur.

Escoltem pecadors el que Jesús ens diu i no murmurem. I en aquest diumenge joiós de quaresma sapiguem també nosaltres posar en pràctica la gràcia i l’amor que Déu ens dóna. Siguem també misericordiosos els uns amb els altres. Així, podrem celebrar l’Eucaristia i alegrar-nos en la festa de la fe.