8 de setembre del 2018

NAIXEMENT DE LA BENAURADA VERGE MARIA

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet

Celebrar un naixement és motiu de joia. Com no hem de celebrar el naixement de la Verge Maria? Déu ho ha disposat tot en bé dels qui l’estimen. Per això, Maria amb el seu naixement ens obre el camí perquè no ens sentim mai ni abandonats com el poble d’Israel, ni amb por com Josep davant del Misteri de Déu. El naixement de la Verge Maria ens obre el camí d’esperança, el camí fructuós de la plenitud de la vida amb Déu.

Maria ha estat la clau per obrir el cor de la humanitat a l’amor misericordiós de Déu. Maria ha acceptat la voluntat de Déu i ha concebut un fill per obra de l’Esperit Sant. Tot ha estat anunciat pel profeta: «La Verge tindrà un fill, i li posaran Emmanuel», que vol dir Déu-és-amb-nosaltres.

Sí, Maria. Com no hem de celebrar avui el teu naixement? Repassant la genealogia ens adonem de tantes generacions i generacions que han fet camí, han fet cadena d’ADN fins arribar al teu Fill. La humanitat s’ha entrellaçat sencera amb Déu perquè tu Maria has tingut la gràcia de creure.

Si Déu ens coneix, ens estima, ens hem de deixar estimar. Nosaltres per decisió seva hem estat cridats. Per això, estem destinats a ser imatges vives de Jesucrist. Això implica no defraudar la mare. No defraudem Maria, la nostra mare, perquè per ella arribem més veloçment a conèixer la voluntat de Deu en nosaltres. Per Maria arribem més acomboiats al seu Fill, és a dir, a ser imatges vives del seu Fill, a ser testimonis del Déu-és-amb-nosaltres, a ser testimonis de pau.

El cor s’ha d’obrir. La por ens tanca el cor i ens abandona a la incertesa. Josep tenia el cor tancat per la por i s’obre al Misteri, el Misteri de l’Encarnació. Déu s’ha fet home perquè nosaltres ens obrim a la glòria de Déu, a la voluntat de Déu.

Hem de reconèixer que Déu ens crida. La humilitat de Maria ens pot ajudar a caminar per les planures de la pregària i poder fixar els ulls en el seu Fill. Confiats que Déu ens ha fet la gràcia d’estimar-lo, posem tota la nostra persona, com Maria ho va fer, al servei de Déu, a la voluntat de Déu. I així, podrem fer de la nostra vida un cant de lloança a Jesucrist que viu i regna pels segles dels segles. Amén.