18 de desembre del 2016

DIUMENGE IV D’ADVENT (Cicle A)

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet

Aquests dies hi havia llocs del monestir on no arribava el senyal, no tenien cobertura d’internet. Fins i tot a l’hotel es queixaven perquè no podien treballar. Sembla que l’home s’hagi fet esclau de la tècnica.

Però bé, la qüestió és la necessitat que l’home ha tingut sempre de senyals. Senyals que veiem pels camins del nostre món i que ens orienten. Una bardissa flamejant va ser senyal de la presència de Déu per a Moisès.

El senyal de la creu per als cristians ens obre a la cobertura de la pregària. Cal un senyal, per no perdre’s aquests dies entre sopars i dinars. La cobertura de la pregària és un senyal que ens farà relativitzar les superficialitats festívoles d’aquests dies i ens farà caure en una profunda reflexió. Perquè cal reflexionar molt aquests dies.

Déu mateix ens dóna un senyal: «La noia verge tindrà un fill i li posaran Emmanuel, que vol dir Déu-és-amb-nosaltres». Un fill que és Déu amb nosaltres, Misteri bell, que Déu amb tot el seu amor ens ha donat el seu Fill estimat Jesucrist.

Però, Josep com qualsevol de nosaltres, no compren el Misteri diví fins que rep el senyal de l’àngel i la cobertura que li dóna esvaeix tota por. Desperta del somni, creu i compleix la voluntat de Déu.

Nosaltres som homes de senyals, volem senyals. No n’hi ha d’altre que complir la voluntat de Déu. És a dir, ser obedients a la fe, anunciant amb la nostra vida de cristians la Bona Nova de Déu. Però de vegades, la por ens tanca al Misteri, a la llibertat lliure de fills de Déu, i ens quedem emmirallant-nos amb el nostre orgull, com a servents del mal del pecat. És el «jo» primer de tot, que ens ensenyen els anuncis publicitaris.

Maria i Josep s’han obert al Misteri, al Misteri de Déu que ve per salvar la humanitat sencera. Jesús, el Messies, és a prop si deixem la por de banda, és a tocar si complim la seva voluntat. Ve per tornar-nos a posar en l’ordre correcte, en el lloc de l’amor que ens correspon com a fills estimats de Déu. El senyal que hem de mirar és el Crist, la seva creu que ens salva i ens ressuscita per al seu servei i per al servei de tota la humanitat.