24 de juny del 2017

NAIXEMENT DE SANT JOAN BAPTISTA

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet

Es complí el temps, Elisabet tingué un fill. Un fill teixit en les entranyes de la mare perquè fos llum de tots els pobles, perquè la salvació del Senyor arribés d’un cap a l’altre de la terra.

Aquest nen, que s’ha de dir Joan, creixerà i s’enfortirà en l’Esperit. La mà del Senyor serà amb ell. Viurà al desert i en complir-se el temps es manifestarà a Israel.

Com es manifestarà? Predicant un baptisme de conversió. Perquè Joan té una missió concreta de preparar els cors, d’aplanar els camins perquè Déu ha concedit la seva gràcia, ha donat un Salvador al seu poble. Un Salvador que és Jesús.

Abans, però, s’ha de preparar la seva vinguda. I, abans, ens hem de preparar per a rebre’l. Necessitem de la llàntia del desert per esbrinar el camí que porta a la llum veritable.

L’ascesi de Joan ens portarà a la mística de Jesús. Del desert de Joan ens endinsarem en el verger de Jesús. Del signe de conversió ens deixarem modelar com el fang per les paraules de Jesús. Del baptisme amb aigua passarem al baptisme de l’Esperit Sant. La preparació de Joan ens portarà a la celebració de Jesús. Del servent submís descobrirem l’amo fidel. Del naixement de Joan ens endinsarem a la vida en Jesús. Del Jordà anirem al Gòlgota. Del martiri albirarem la resurrecció.

Tot per cercar Aquell, l’Anyell de Déu, que lleva el pecat del món. El temps de Joan és per a gràcia nostra, perquè ens obrim a Jesús que ens ve a cercar perquè el seguim. No podem quedar-nos en la nostra infantesa, hem de créixer en el coneixement del Senyor Jesús. Això, com a monjos, ens obliga a tenir l’oïda ben atenta a l’escolta de la voluntat de Déu.

S’ha complert el temps. La veu de Joan ens porta a la Paraula eterna de Jesús. «Parem-hi l’orella del cor, doncs, acollim de bon grat l’exhortació del pare amorós i posem-la en pràctica, a fi que pel treball de l’obediència retornem a Aquell de qui ens havíem apartat per la desídia de la desobediència» (Cf. RB Pròleg). Ara és el nostre temps de treva.