25 de juliol del 2023

SANT JAUME, APÒSTOL

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet
Fets 4,33;5,12.27-33;12,1b.2; Sl 66,2-3.5.7-8 (R.: 4); 2C 4,7-15; Mt 20,20-28

Beure, servir i donar la vida.

Beure

Beure el calze de Jesús, significa beure el calze de la seva passió, mort i resurrecció. Això vol dir, seguir les seves petjades, seguir els seus camins, seguir els seus sofriments.

Estem disposats a beure el calze de Jesús? Jaume i Joan, els fills de Zebedeu, el van beure. Per això, són exemples per a la nostra vida de cristians. És el llegat apostòlic que tenim a l’abast en el nostre pelegrinatge cap al Regne.

Podem fer en la vida molts cops el camí de sant Jaume.
Però, per al cristià és més interessant i fructífer fer el camí interior cap al seguiment del Mestre, Jesús.

Jesús no cessa d’ensenyar-nos com l’hem de seguir.

I davant la indignació que generen els dos germans Jaume i Joan, ens trobem en l’ensenyament més pregon del seguiment de Jesús: “Ja sabeu que, en totes les nacions, els governats disposen dels seus súbdits com si fossin amos, i els grans personatges mantenen els altres sota el seu poder. Entre vosaltres no ha de ser així: qui vulgui ser important entre vosaltres ha de ser el vostre servidor, i qui vulgui ser el primer ha de ser el vostre esclau”.

Servir

Servir, sí, com el Fill de l’home, Jesús, que no ha vingut a fer-se servir. El seguiment de Jesús comporta imitar-lo en el seu servei. Jesús ha vingut a servir el Pare, la voluntat del Pare, per guanyar-nos per a la seva causa, la causa del Regne. Jesús ens vol alliberar i salvar d’aquests regnes materials classistes que juguen en els poders i les autoritats amb una visió totalment materialista.

Nosaltres estem convidats a una obra de servei, tant si som monjos o no. Perquè el cristià no pot negar-se al servei vers el proïsme més necessitat. Perquè com sabem lliurant-te al servei dels altres et fas ofrena agradable al Pare.

Donar la vida

Jesús, el Fill de l’home ha vingut a donar la seva vida com a preu de rescat per tots els homes. Si veritablement estem en el camí de beure el calze; això és, del seu seguiment; si realment portem una vida de servei cap als necessitats; ens serà més fàcil lliurar la vida, donar la vida, com Jesús pels altres, per tot els homes.

El beure el calze de Jesús implica abandonar-se a la seva voluntat, posant les nostres petjades en les seves petjades, seguin els seu camí cap al Regne.

I el camí cap al Regne ens hi condueix la capacitat del servei que podem fer als altres. Un servei fins a la mort, fins a donar la vida per salvar tots els homes.

Nosaltres en aquesta eucaristia estem convidats a esdevenir testimonis del seguiment de Jesús. Estem enterrats als regnes materials, per obrir-nos als bens futurs, en el Regne del cel. Mentrestant combreguem del seu cos i de la seva sang fins que torni per nosaltres i ens convidi a seure als llocs que el Pare del cel ens té preparats.

Sant Jaume ja hi és, ara ens toca a nosaltres beure, servir i donar la vida. Així, podrem lloar pels segles dels segles el Pare, el Fill i l’Esperit Sant. Amén.