14 de maig del 2013

SANT MATIES, APÒSTOL

Homilia predicada pel P. Maties Prades
Ac 1,15-17.20-26; Sl 112; Jn 15,9-17

Estimats germans,

Celebrem aquest any la festa de l'apòstol sant Maties entre l'Ascensió i la Pentecosta. Com els homes de Galilea mirem al cel. Crist alça les mans i ens beneeix. Vol concedir-nos els dons espirituals d'una comprensió profunda, ens crida a l'esperança i a l'heretat entre els sants, vol que coneguem la grandesa immensa del poder que obra en nosaltres i l'eficàcia de la seva força (cf. Ef 1,17-21). Va prometre la força de l'Esperit Sant que ens fa testimonis i col·laboradors seus. Ens ha escollit per confiar-nos «la missió d'anar per tot arreu i donar fruit». Que la Pentecosta ens ho recordi! Estem cridats a estimar, a conèixer que la saviesa del cristià consisteix a saber que per la fe reconeixem Jesús, per la caritat el veiem entre els germans, per l'esperança aspirem a estar amb Ell. Hi ha una relació inseparable entre l'amor a Déu i l'amor al proïsme.

En un món ple d'egoismes, enveges, ambicions i rancors... és possible estimar? Tots estem preocupats i hauríem de cercar solucions reals. Jesús, el Mestre, al fragment evangèlic de la festa de sant Maties, ens marca el camí: «Manteniu-vos en l'amor que us tinc». I com? Donant la vida. Al principi d'aquest mes de maig a l'Auditori Blanquerna Comunicació, a Barcelona, va començar el Simposi sobre la veu de l'Església davant de l'actual crisi econòmica i social. En el dia del meu sant ho vull compartir amb vosaltres. Han dit que «davant de la competició els cristians hem d'aixecar la senyera de la cooperació, que neix del reconeixement de l'altre com a germà, del proïsme respectat i considerat en tota la seva dignitat». Hi citen la primera Encíclica de Benet XVI «Déu és amor». L'amor no és solament un sentiment, que és «una meravellosa espurna inicial». Cal també l'enteniment i la voluntat. Cal un procés de purificació i maduració. «És propi de la maduresa de l'amor que abasti totes les potencialitats de l'home... en la seva integritat». Hem de veure a l'altre amb els ulls de Crist; és a dir, amb generositat, disponibilitat, perdó i misericòrdia.

«Deus caritas est» diu: «Els sants —i avui pensem en sant Maties— han adquirit la capacitat d'estimar al proïsme de manera constantment renovada gràcies a trobar-se amb el Senyor eucarístic i, viceversa, aquest trobament ha adquirit realisme i profunditat precisament en el seu servei als altres... L'amor creix a través de l'amor». Ens cal, doncs, per aconseguir-ho repetir sovint l'oració de la Litúrgia de les Hores del dia d'ahir: «Que vingui, Senyor, sobre nosaltres la força de l'Esperit Sant, perquè complim sempre fidelment la vostra voluntat i la manifestem amb la nostra manera de viure». Amén.