16 d’abril del 2017

DIUMENGE DE PASQUA. VETLLA PASQUAL (Cicle A)

Homilia predicada pel P. Octavi Vilà, abat de Poblet
Gn 1,1-2,2; Gn 22,1-13.15-18; Ex 14,15-15,1a; Is 54,5-14; Is 55,1-11; Ba 3,9-15.32-4,4; Ez 36,16-17a.18-28; Rm 6,3-11; Mt 28,1-10

«Sé que busqueu Jesús, el crucificat. No hi és, aquí. Ha ressuscitat tal com ho havia predit.» Les dones amb por, però amb una gran joia van corrents a anunciar als apòstols la bona notícia i tot anant-hi Jesús els surt al pas dient-los «no tingueu por». Han de perdre la por i quedar-se tant sols amb la joia, una alegria immensa i encomanadissa perquè Crist ha ressuscitat. Aquesta és la nit en què la salvació esdevé plenitud. Hem recordat, en la rica litúrgia de la Paraula d’aquesta celebració, els moments més importants de la història de la salvació. Des de la creació del món fins a la nova creació que esdevé realitat amb la Resurrecció de Crist. En aquesta nit Déu ha tornat a dir «Que existeixi la llum» i la llum ha resplendit com mai, com un llamp sobre el vestit de l’àngel del Senyor que ha fet rodolar la pedra del sepulcre i ha alliberat Jesucrist de la mort. «Veniu a veure ... i aneu de seguida a dir.» Veure, creure i testimoniar, tres paraules inseparables. Anem-hi també nosaltres, veure’m Crist amb uns ulls nous, els ulls de la fe, i proclamem-ho arreu, perquè la nostra és una joia per compartir, no pot restar tancada als nostre cors. Aquesta és la gran alegria d’aquesta nit santa, perquè aquesta nit és diferent a totes les altres nits, en ella Crist ha vençut la mort i ha estat glorificat. La seva resurrecció és la nostra, la seva victòria sobre la mort és la nostra.

Avui Àlex t’incorpores a aquesta fe en Crist ressuscitat. El Senyor t’ha fet el do de la fe, t’has obert a la presència de Déu, aquell que és el tot altre com diu sant Agustí. I Ell ha fet realitat la seva presència dins teu. Aquesta nit santa en què els creients renovem les nostres promeses baptismals, tu les fas per primera vegada de manera lliure, conscient i generosa. Donem gràcies a Déu i tu també dóna gràcies a Déu per aquest do i també als teus pares que respectant la teva lliure decisió t’han ajudat així en el teu camí cap a Déu. Jesucrist no és una història passada, és ben present, viu avui i aquí; avui ha ressuscitat de nou i és aquí en el teu i en els nostres cors. Ell t’ha sortit al pas i t’ha dit «no tinguis por». I pots tenir la temptació de la por perquè és un compromís molt important.

En l’aigua del baptisme mor l’home vell i neix l’home nou. D’aquí a uns moments renunciaràs al mal, a l’error, a la violència, a l’egoisme, a l’odi, a la peresa, a la covardia, a la tristesa, al materialisme, a la injustícia, a creure’t millor i superior als altres, a estar massa segur de tu mateix, a creure’t ja convertit del tot; perquè tot això és renunciar a Satanàs. Ja vivies això com uns valors que t’han ensenyat els teus pares des de petit; però a partir d’ara ho faràs d’un manera diferent; l’amor a Déu serà la teva raó de ser i d’existir; un amor per compartir, com la joia de la Pasqua, amb tots els homes i dones del món. Faràs professió de la teva fe en Déu Pare, Fill i Esperit Sant, Trinitat amorosa de Déu, i la faràs també en l’Església, la comunió, el perdó, la resurrecció i la vida vertadera; signes tots de l’amor de Déu, avui que Crist ha ressuscitat. Sigues al món, amb els qui t’envolten, testimoni d’aquest amor. No tinguis por de ser-ho, l’Esperit, pel sagrament de la confirmació, t’infondrà saviesa i intel·ligència, consell i fortalesa, ciència i pietat. En l’Eucaristia rebràs el Cos i la Sang de Crist, rebràs Crist ressuscitat. Amb aquest bagatge podràs fer front a les dificultats, saps ja que no és un camí fàcil i que et pots trobar sol, desencantat i més o menys ple de dubtes; també perquè l’Església la formem pobres homes i dones, massa sovint pecadors que potser amb el que diem o fem et podem escandalitzar, com a voltes lamentablement escandalitzem el món.

No tinguis por, sols has de tenir confiança en Crist, és per Ell per a qui militem, en Ell tenim el nostre consol i la nostra ajuda. Cuida cada dia la teva fe, sigues-li fidel amb la pregària i el contacte amb la Paraula de Déu; aquella que ve del Pare, inspirada per l’Esperit i que es va fer home en Jesucrist, aquella que avui ha ressuscitat i ens ha fet el regal de la vida; la que existia des del principi i per la qual tot s’ha fet.

Àlex, Déu t’estima i t’ha sortit a l’encontre, segurament no te l’esperaves però Ell sap molt bé a quina porta trucar; és Ell qui t’ha trobat, qui s’ha fet el trobadís amb tu, com amb Maria Magdalena i l’altra Maria a les portes del sepulcre buit. Avui, per la seva gràcia, neixes de nou en la font baptismal, compartint la resurrecció del Fill, de Crist, amb l’aigua que ha rebut la gràcia de l’Esperit Sant, amb la força de Crist Salvador significada per l’oli dels catecúmens, amb la llum que t’ajudarà a perseverar en la fe en el Pare i amb l’Eucaristia que és comunió amb el cos i la sang de Crist.

Que l’Esperit Sant ens guardi a tu Àlex i a tots nosaltres en la fidelitat en la fe, que et faci i ens faci sentir la joia de ser cristians, la felicitat de viure la fe en comunió amb tota l’Església i que en siguem testimonis fidels. Que sapiguem anunciar la joia de la resurrecció, essent sempre i arreu ambaixadors de l’amor de Déu, Pare, Fill i Esperit Sant. Davant de tots els homes i dones del nostre món, de tots sense excepció; perquè Déu no fa accepció de persones, estima tots els qui Ell ha creat i que avui ha creat de nou perquè Jesús el crucificat ha ressuscitat d’entre els morts.

Gràcies Àlex, gràcies també als teus pares, per deixar-nos viure avui amb tu la plenitud d’aquesta vetlla pasqual en la nit en que Jesucrist ha ressuscitat per tu, per nosaltres, per tots.