21 de desembre del 2014

DIUMENGE IV D’ADVENT (Cicle B)

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè

Jesucrist és la clau de volta de la història humana. És la revelació del pla de Déu, que ara ha sortit a la llum. «Oh Orient, esplendor de la llum eterna, i sol de justícia. Vine, il·lumina els qui viuen a la fosca, al país tenebrós».

Oh, quanta necessitat de llum ens fa falta! Perquè no veiem bé Déu que s’anorrea i s’encarna en la nostra pròpia naturalesa perquè ens adora. Perquè com va prometre a David ens ha donat un lloc on habitar-hi, que és l’Església per viure sense por.

Maria ens obre la porta de la història humana perquè entri la llum eterna, el sol de justícia. Així, rebent el missatge de l’àngel, Maria es fa disponible al projecte de Déu Pare per a tots els fills dispersos. Maria és anomenada plena de gràcia. Aquesta plenitud de la gràcia de Déu és la que volem també nosaltres. Déu se’ns apropa ara com mai en celebrar la seva encarnació en la nostra història.

Cadascú de nosaltres, en la mesura en que ens fem disponibles al projecte de Déu en la nostra pròpia història, rebrem la plenitud de la gràcia que ens il•luminarà totes i cadascuna de les tenebres que encara tenim.

Sí, ens falta llum per veure com Déu s’ha fet no res. I si Déu, el Creador, s’ha fet un de nosaltres és per a empènyer a la seva criatura, que som cadascú pel voler seu, a esdevenir grans amb un cor gran com Déu ens estima. Perquè així és com Déu ens ensenya com hem d’estimar. Perquè cal ensenyar-nos la disponibilitat que ens fa falta per a la plenitud de la seva gràcia.

De moment cal escoltar, estar atents al voler de Déu. Maria escolta, és receptora i es fa disponible a la gràcia de Déu.

Escolta doncs i posa en pràctica tu mateix amb la teva disponibilitat la Paraula que ens ve avui a salvar-nos. Jesucrist, Paraula feta carn, clau de volta de la història humana, perquè la nostra carn humana es faci paraula i llum de salvació per als altres.