3 de juny del 2012

LA VEU DELS PARES

TEXTOS PER AL TEMPS DE DURANT L'ANY
Santíssima Trinitat (Cicle B)

Dels himnes de sant Efrem de Nísibis (himne 73 sobre la fe)

Heus ací els símbols: el sol i el Pare, la claror i el Fill, l'escalfor i l'Esperit Sant. Tot i ser un de sol, el copsem en ell mateix com a Trinitat. L'Incomprensible, qui podrà explicar-lo? Únic, és alhora múltiple; un, és alhora tres, i tres són un, gran misteri i meravella revelada.

El sol és distint del seu raig, tot i que li és unit, perquè també el seu raig és el sol. Ningú no diu que hi hagi dos sols, essent el seu raig el mateix sol ací baix a la terra. Nosaltres no diem que hi hagi dos Déus, perquè nostre Senyor és també Déu per damunt de les creatures. Qui podrà investigar on i com està lligat el seu raig, lligada i lliure la seva escalfor? No trobant-se separats, tampoc no estan confosos, separats i units, lligats i lliures, gran meravella! Qui els penetrarà i els escrutarà, quan semblen tan simples i tan fàcils? Escruta'm el sol sense el seu raig, observa i mira la seva escalfor si n'ets capaç. Separa'm el sol del seu raig, i dels dos encara separa'n l'escalfor, si pots.

Trobant-se el sol a les zones superiors, la seva escalfor i la seva claror per als d'ací baix són un símbol clar. Davalla a la terra el seu raig, i roman als nostres ulls i s'hi revesteix com d'un cos. I per mitjà del son, quan s'acluquen els ulls, novament els abandona, com un mort; però es desvetllaran novament.

I la manera com s'introdueix la llum en els ulls ningú no la comprèn. Tampoc com el nostre Salvador va habitar a les entranyes de Maria. La llum es revesteix, a l'interior de l'ull, d'una bella visió, i surt i visita totes les criatures. Així el nostre Salvador, que s'ha revestit d'un cos, feble, i ha sortit a recórrer tota la creació.

Però el raig, quan retorna cap al seu origen, no se separa del qui l'ha engendrat. Deixa aquí baix la seva escalfor, com l'Esperit Sant que nostre Senyor ha deixat als seus deixebles. Observa les imatges en la creació, i no dubtis pel que fa als Tres per tal que no et perdis.

Allò que és difícil, jo t'ho he fet veure, l'un que és tres, la Trinitat, una sola essència.