14 de maig del 2009

SANT MATIES, APÒSTOL

Homilia predicada pel P. Maties Prades
Ac 1, 15-17. 20-26; Sl 112; Jn 15, 9-17

Estimats germans:

Hauríem de recordar sempre les següents paraules de Sant Elred, abat cistercenc de Rievall, en el seu Tractat "Sobre l'amistat espiritual":

"Que n'és de bo compartir les penes, treballar els uns pels altres i portar-se mútuament les càrregues quan cadascú troba dolç oblidar-se de si mateix per l'amic; preferir la voluntat de l'altre a la pròpia, atendre les seves necessitats abans que les particulars; lluitar contra els mals que li sobrevenen i arriscar-se per ell".

Com serien els monestirs amb aquest clima d'amistat? En l'Evangeli de Sant Joan, el tema de l'amistat es presenta sobretot en el discurs de comiat. En una conversa íntima i serena, Jesús vol dir que l'amistat és comunicació, oferiment del millor que hi ha en nosaltres, manifestació de sentiments, donació de la pròpia vida. Jesús es presenta com amic de tots, sense excloure ningú, sense fer diferencies partidistes. Si Ell dóna la vida per nosaltres, nosaltres també hem de donar-la pels altres. Si Ell és el nostre amic, nosaltres hem d'estar oberts a l'amistat. Autors espirituals consideren que l'amistat és una forma d'amor cristià que uneix als amics entre si i amb Déu. Quan descobrim que som estimats per Déu d'una manera única i especial, descobrim en els altres la mateixa manifestació nova i única del mateix Amor, que creix quan el compartim en un ambient de veritable amistat.

El descobrir aquestes coses ens posa, no davant de la pròpia intel·ligència i capacitats, sinó davant la parcialitat de les nostres conquestes. Perquè no sabem acceptar una convivència creativa i amistosa, perquè no estimem com deuríem, ens fa falta unir-nos més al Crist, com la sarment al cep, perquè ens comuniqui la força del seu Amor i de la seva Amistat.

L'apòstol Maties va ser escollit per confiar-li "la missió d'anar per tot arreu i donar fruit". Sabem molt poc del nostre apòstol. Maties va comprendre que Jesús el cridava i el seguí, i va ser-li fidel en l'anonimat del seu paper secundari. Contemplant la figura, que passa quasi desapercebuda, del meu sant patró, sento una profunda admiració pels sants perquè són gent bona, amable, solidària, realista, optimista, lluitadora... que s'han enamorat de Jesucrist, que continuen creient en la bondat de les persones, que estimen tothom sense fer distincions, i que lluiten per la dignitat de les persones i per la pau.

El Papa Benet XVI va dir, en la Missa de canonització de cinc beats, el passat 26 d'abril, que les vides dels sants ens recorden que "només conreant una constant i profunda relació amb el Senyor, especialment en el Sagrament de l'Eucaristia, podem ser capaços de portar el ferment de l'Evangeli a les diverses activitats laborals i a cada àmbit de la nostra societat". Que així sigui amb l'exemple i la intercessió de Sant Maties.