18 d’octubre del 2010

SANT LLUC, EVANGELISTA

Homilia predicada pel P. Lluc Torcal, prior de Poblet

La basílica romana de Santa Maria la Major custodia una famosa icona de la Mare de Déu, coneguda amb el nom de Salus Populi Romani, salvació del Poble romà, que la tradició assegura que fou pintada per Sant Lluc, Evangelista. Uns recents estudis han establert que l'edat de la icona és d'uns dos mil anys aproximadament, la qual cosa no contradiu aquella venerable tradició. Independentment que aquesta icona sigui o no obra de Sant Lluc, el que sí que és ben cert és que l'Evangelista que avui commemorem ens ha legat la imatge més preciosa de Maria que coneixem, aquella que de fet està a la base de tots la iconografia cristiana de la Mare de Déu, el seu prototipus original. Em refereixo a les pàgines del seu Evangeli.

Per elles descobrim la centralitat de Maria en l'obra de la salvació; són elles que relaten l'escena magnífica de l'anunciació i del sí de Maria a la proposta divina; en elles se'ns ofereix la salutació angèlica amb què també nosaltres saludem la Mare de Déu, l'Ave Maria, i la pregària amb què cada dia l'Església celebra les meravelles del Senyor, el Magníficat.

La icona de la Mare de Déu que Sant Lluc pinta al seu Evangeli, és la de la dona que ha portat la salvació al món i l'ha obert a tots els pobles, la dona que ha permès que el Regne de Déu sigui a prop nostre.

Humilitat, disponibilitat, servei incondicional, silenci, degustació de la paraula... són els colors que Sant Lluc fa servir per pintar la seva imatge... són els colors que ens ofereix també a nosaltres per anar pintant també la nostra pròpia icona, perquè aquesta dona que ha portat la salvació al món ens invita com a primera del deixebles a fer descobrir a tots els pobles la salvació que ve de Déu.