20 de febrer del 2010

DISSABTE DESPRÉS DE CENDRA

Homilia predicada per fra Rafel Barruè
Is 58, 9b-14; Sl 85; Lc 5,27-32

Us invito a tancar els ulls i a imaginar per uns moments la bellesa d'una obra d'art. Es tracta de "La vocació de Mateu, Leví" de Caravaggio. Una pintura elaborada entre 1599 i 1600, que es troba a l'Església de sant Lluís dels francesos a Roma. Intentaré descriure el quadre:

Llum i ombra és un tret característic de la pintura de Caravaggio. En l'escena apareix Jesús i Pere vestits amb túniques i mantells del seu temps. Enfront trobem una taula amb cinc personatges vestits contemporàniament a l'època del pintor Caravaggio. Jesús es fa contemporani al temps del pintor i també avui a la nostra societat. Al centre d'aquest grup apareix Mateu, Leví, amb la cara il·luminada, com també els altres dos personatges que romanen entre Mateu i Jesús, els qui estan a l'escolta del missatge de conversió, on ens hi podem posar nosaltres també. En canvi, els altres que estan després de Mateu cap a l'extrem del quadre romanen a la penombra, amb els rostres sense identificar capficats en les monedes de canvi que tenen entre mans, sense aixecar la vista a la revelació, a la llum de la gràcia que Jesús imposa amb la seva presència.

La gestualitat de Jesús amb la mà estesa recorda la mà de l'escena de la creació d'Adam de la Capella Sixtina de Miquel Àngel. Crist és el nou Adam. El gest de la mà però, el repeteix Pere i a la vegada Mateu indicant-s'hi ell mateix com dient "Seré jo? M'estàs cridant a mi?". El gest de Jesús, el gest de Pere, el gest de Mateu, és una clara representació de la salvació, que passa a través de la repetició dels gestos instituïts per Crist (pensem en els sagraments) i convalidats en el temps per l'Església, representada en el quadre amb la figura de Pere.

Us convido a obrir els ulls i a mirar per uns moments la bellesa d'aquesta nau cistercenca cada dia diferent per la llum i les ombres que s'hi aprecien.

Llum i ombra és el que s'aprecia també en el teixit de les nostres vides.

Però, Jesús segueix dient avui a cadascú de nosaltres: "Vine amb mi".

Llum i ombra, dues possibilitats: Deixar-ho tot, aixecar-se i anar-se'n; o bé, romandre a l'ombra, seguint comptant les nostres pròpies monedes, les nostres pròpies satisfaccions i complaences.

Leví, s'aixecà i feliç convidà als seus amics, per donar-los la possibilitat de conèixer a Jesús, metge dels malalts és clar. I avui, en aquest temps favorable de quaresma, Jesús ens crida, a nosaltres pecadors a convertir-nos. Jesús segueix dient avui a cadascú de nosaltres insistentment: "Vine amb mi".