26 de febrer del 2010

DIVENDRES DE LA SETMANA I DE QUARESMA

Homilia predicada pel P. Maties Prades
Ez 18,21-28; Sl129; Mt 5,20-26

"¿Us penseu que jo desitjo la mort del pecador? Diu l'oracle del Senyor: El meu desig és que abandoni els mals camins i visqui". El fragment llegit de la profecia d'Ezequiel és una invitació a la conversió, tema central de Quaresma. Hem escoltat orientacions per viure tal com vol Déu: "Deixar de fer el mal i obrar amb justícia i bondat", segons Ezequiel.

Cada dia oferim al Senyor un pa que voldríem fos blanc i un vi que no és clar del tot. Un pa amassat amb els nostres pecats i un vi barrejat amb els nostres errors. Les nostres ofrenes queden purificades per l'amor i la misericòrdia de Déu. El pa i el vi eucarístics esdevenen el mateix Crist, Presència de l'Amor de Déu.

Solem pensar que l'amor a Déu orienta el nostre amor als germans. Però Jesús ens invita avui a la reconciliació amb el germà per anar a Déu amb el cor més pur. Jesús perfecciona cadascú del manaments antics. En el nostre comportament, mes que estar pendents dels judicis dels tribunals humans, hauríem d'analitzar la nostra consciència segons la llei de l'amor, la llei nova rebuda per la Gràcia de l'Esperit Sant.

Es diu que equivocar-se és humà, i que perdonar és diví. Es cal, doncs, "fer les paus", segons l'Evangeli d'avui. Sense perdó no hi ha reconciliació. Crec que ens ha d'animar, en aquest procés, el pensar que la persona és més important que els seus actes, que podem canviar, que podem creure en les nostres possibilitats, que caminem junts en el camí de conversió, i que tots som mereixedors del perdó de Déu. "Són del Senyor l'amor fidel i la redempció generosa" (del salm 129).

Escriu un professor, que és filòsof i teòleg: "quan la persona perdona de cor, quan s'allibera de totes les barreres que el priven de fer aquest moviment, una espurna de divinitat s'encén dins del seu ésser. En perdonar, la imatge de Déu pren forma dins de la pasta humana".

Germans estimats, demanem al Senyor en aquesta Eucaristia que ens ajudi a perdonar i a ser perdonats, que augmenti la nostra humilitat i fortalesa. El perdó obre un futur diferent i millor. Podem comprendre, seguint la lectura d'Ezequiel, que abandonar els mals camins vol dir viure, viure de veritat. Segons un altre gran profeta, Isaïes, diu el Senyor: "Estigueu atents, veniu a mi, i us saciareu de vida" (Is 55,3).