20 de febrer del 2011

DIUMENGE VII DURANT L'ANY (Cicle A)

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè
Lv 19,1-2,17-18; Sl 102; 1Co 3,16-23; Mt 5,38-48

«Sigueu bons del tot, com ho és el vostre Pare celestial». L'evangeli de sant Mateu ens porta a l'escolta del sermó de la muntanya. Aquests diumenges a l'escola de la muntanya hem aprés les benaurances, l'actitud del deixeble de Jesús, la llum i la sal que hem d'esdevenir, la llei i el seu acompliment als ulls de Jesús.

«Sigueu sants, perquè jo , el Senyor, el vostre Déu, sóc sant». Són les paraules que avui ressonen en aquesta sagrada nau. Però, ressonen en el nostre interior? «Vosaltres sou de Crist, i Crist és de Déu». Sí, nosaltres som de Crist encara que ens trobem a les antípodes de la santedat. «El Senyor és compassiu i benigne», sempre.

«¿No sabeu que sou un temple de Déu i que l'Esperit de Déu habita en vosaltres?». Cada persona és un temple de l'Esperit més gran que aquesta sagrada nau.

L'escolta del discurs de Jesús ens porta a l'actitud del retorn a la semblança de Déu. A imatge i semblança hem estat creats, tots i cadascú, creients i no creients, pecadors i sants, tothom i tota dona, amics i enemics. La imatge de Déu no l'hem perduda, però la semblança sembla que ens resulta molt fàcil perdre-la. Tota la predicació de Jesús és en bé nostre, per a que aquests dies de la nostra vida recuperem la semblança de Déu.

Semblança que hem de recuperar amics i enemics. «Sigueu bons del tot, com ho és el vostre Pare celestial». L'enemic ha de ser sant, jo he de ser sant. Tots estem en el mateix sac, vulguem o no vulguem, ens n'hi adonem o no. Tots estem en el mateix estudi de restauració –que és aquest món- per a recuperar la nostra originalitat. Com podem posicionar-nos davant de l'altre? «Estimeu», i no tan sols als qui ens resulta còmode. «Estimeu els enemics». Ja que «Així sereu fills del vostre Pare del cel: ell fa sortir el sol sobre bon i dolents, i fa ploure sobre justos i injustos».

L'actitud, el comportament, la misericòrdia que Jesús ens transmet, són la base essencial de la nostra restauració, per recuperar la policromia de la semblança de Déu. «Sigueu bons del tot, com ho és el vostre Pare celestial».