29 de gener del 2010

DIVENDRES DE LA SETMANA III DURANT L'ANY (II)

Homilia predicada per fra Rafel Barruè
2 S 11,1-4a.5-10a.13-17; Sl 50; Mc 4,26-34

La sembra, el gra i la terra. Llavor transgènica, manipulada genèticament o no manipulada. David sembra una llavor transgènica, de bona aparença per fora, però per dintre no té gust. David que és rei, per què no ha d'aconseguir tot el que es presenta al seu abast? David aconsegueix tot el que vol: s'apropia de Bet-sabé i se'n desfà d'Uries. La llavor que sembra David és una llavor transgènica, una llavor manipulada genèticament.

Jesús sembra en canvi una altra llavor, Jesús sembra el gra ver, no qualsevol gra transgènic que ara n'hi estem tan sadollats. Jesús sembra amb paraules i fets la llavor de la veritat. Sembra amb paraules i fets en la nostra terra, en la nostra vida íntima, en la nostra pròpia història.

De la sembra el gra, el gra del Regne de Déu és molt més que bo i no pot donar altra cosa que del bo el millor. Ens pot semblar rústec, aspre al tacte per fora, difícil en principi, però una vegada descobrim l'interior tot és gust de debò. La llavor del Regne que sembra Jesús no és transgènica, no està manipulada, ni es pot manipular, altrament ja no seria la llavor de Jesús.

La terra amarada deixarà penetrar la llavor com a do. La terra seca la rebutjarà, serà refractària a tota llavor del Regne. La terra, nosaltres no podem estar adormits, altrament es pot podrir el gra sense traure'ns res. A la nostra terra, al nostre interior més íntim, estem amarats per deixar que actuï la llavor del Regne?

O bé, estem ressecs i hi som refractaris? Tal vegada ens fa més gràcia la llavor transgènica de David? Si! No? Pensem-hi.

Si estem més inclinats a l'actitud de David, salmegem: «Contra vós, contra vós sol he pecat, i he fet el que és dolent als vostres ulls». Salmegem amb gust, perquè així amararem la nostra terra resseca del nostre interior més íntim i prepararem el camp per a que hi germini el Regne de Déu en nosaltres.