9 d’abril del 2012

DILLUNS DE L'OCTAVA DE PASQUA

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè
Ac 2,14.22b-33; Sl 15; Mt 28,8-15

«Tots ho sabeu prou. Jesús va ser traït, i vosaltres el vau matar. Però, Déu l'ha ressuscitat». «Tots nosaltres en som testimonis».

La resurrecció de Jesús imprimeix caràcter. Dones i guardes davant d'aquest esdeveniment responen: acceptació, veritat i obertura a la llum; o bé negació, engany, i tancament en la foscor.

Mentre és de nit hi ha foscor i és difícil veure clar. Els guardes també comuniquen l'esdeveniment als grans sacerdots. Però romanen en la fosca de la nit, per uns diners queden en la ceguesa. Els grans sacerdots i els notables del poble viuen amb por. Perquè davant la novetat de la manifestació de Déu tanquen els ulls de la fe i prefereixen que tot segueixi igual.

Mentre és de dia hi ha llum i és fàcil veure clar. Les dones ja estan en camí per evangelitzar els evangelitzadors. Però més encara, Jesús mateix els surt al pas. La por s'ha esvaït. L'acceptació de la veritat ja no pot romandre amagada. Jesús és el vivent per sempre i elles l'adoren com a Déu.

La nostra història de la salvació continua. Tots ho sabem prou. Avui es continua matant a Jesús, quan ens allunyem i despreocupem de la situació de sofriment d'un germà, perquè preferim que tot segueixi igual. Es continua matant a Jesús quan no som capaços de rentar-nos els ulls de la fe per veure la novetat de la manifestació de cada germà que ens interpel·la.

La resurrecció de Jesús imprimeix caràcter, ens dóna la llum que ens cal, ens obre els ulls de la fe. Avui, Jesús ens surt al pas i ens saluda cada vegada que ens acostem al nostre germà. A la llum de la manifestació de Jesús ressuscitat veiem sense por, que és abraçant l'altre, amb tot el cor, acceptant-lo amb tot el que és, quan adorem al mateix Crist en veritat.