16 de juny del 2009

DIMARTS XI (I)

Dia 16 de juny: Santa Lutgarda, verge del nostre Orde
Homilia predicada pel P. Francesc Tulla

Celebrem la memòria de santa Lutgarda, verge del nostre Orde, del monestir d'Aywières, a Brabant (Països Baixos). D'ella sabem que li dolgué el progrés de l'heretgia albigesa pel dany que infligia a l'Església. I també que publicà els primers testimonis sobre les revelacions del Sagrat Cor de Jesús. Va deixar aquesta vida l'any 1246 al propi monestir d'Aywières.

Pel que fa a la segona carta de sant Pau als cristians de Corint [8, 1-9], que bé la podríem titular com que "Jesucrist es va fer pobre per nosaltres". I és que, en efecte, per aconseguir que els cristians donin els seus diners, les obres caritatives sovint inventen tota mena de mitjans: hom acaba per fer almoina amb l'esperança de major guany! Pau té un altre concepte de l'almoina en el moment que organitza, en les seves Esglésies, la gran col·lecta a benefici dels germans de Jerusalem que estan en necessitat. I és que l'almoina ha d'ésser –per sant Pau- el gest gratuït del qui sap que tot li ha estat donat (verset 7). Al Déu que així suscita l'amor fraternal, el pobre podrà donar-li'n gràcies.

Com a evangeli s'ha escollit un fragment de sant Mateu [5, 43-48], en què se'ns fa estimar fins i tot "els enemics", com un veritable aspecte de l'amor fraternal. I és una continuació de les antítesis dels sermó de la muntanya. Podem preguntar-nos: Què és el veritable amor? Al revés dels preceptes legalistes, Jesús allibera l'exercici de l'amor de tot lligam amb l'espai, dit sagrat, de la família, de la nació, de la raça. I és que l'amor porta en ell mateix la seva dimensió religiosa. Déu es descobreix, es deixa "imitar" (verset 48) en l'acte d'estimar, pel què la perspectiva canvia totalment. És més encara que un allargament dels horitzons de l'amor, ja que es tracta d'una maduració interior. I l'amor, des d'ara, aspira a unir-se a la persona en el seu secret últim, perquè, siguem qui siguem, som fills d'un mateix Pare del cel! I avancem "amb joia de l'esperit pel camí de l'amor! (col·lecta de la santa), perquè "Déu és amor; [i] el que està en l'amor està en Déu i Déu està en ell" [1 Joan 4, 16].