10 de març del 2011

DIJOUS DESPRÉS DE CENDRA

Homilia predicada pel P. Maties Prades
Dt 30,15-20; Sl 1; Lc 9,22-25

Estimats germans,

Acabem de començar la Quaresma, temps de conversió i preparació per a la Pasqua. Quaresma és esperar una nova vida i fer-la possible, és desitjar-la cada vegada amb més intensitat, és preparar-nos perquè la Vida que Jesucrist ens porta trobi acolliment en l'ànima ben disposada. Convertir-se vol dir aprendre a creure, a esperar, a estimar...; és a dir, aprendre a ser més humà.

Tant la primera lectura com l'Evangeli fan raonaments amb antítesis que són paradoxals: «Avui et toca escollir entre la vida i la mort, la felicitat i la desgràcia. Qui vulgui salvar la vida la perdrà». Seguir Jesús significa un canvi constant: de l'egoisme a la generositat, del tancament a l'obertura, de la petitesa de mires a la recerca de la veritat, del pecat a la vida, de l'absurd del no-rés a la plenitud en Déu.

El missatge evangèlic és tan sublim que sembla difícil d'assolir. Però Jesús no vol accelerar el nostre procés personal, ni suprimir etapes del nostre camí. Simplement ens crida a la reflexió; a la valoració objectiva de les situacions, de les persones i d'un mateix. Jesús ens crida a prendre cada dia la nostra creu i acompanyar-lo fins a la resurrecció. Des d'aquesta perspectiva, allò que és sublim es converteix en possible. Com ho podem aconseguir? Alliberant-nos d'ambicions; meditant la Paraula de Déu; sentint-nos lliures, amb el cor humil i vulnerable que tot ho espera d'Ell.

No ens costaria gaire esdevenir màrtirs en un moment d'eufòria, estic segur. Però acceptem difícilment les contrarietats de cada dia. Moisès diu a la primera lectura: «Avui et toca escollir». Avui vol dir una altra oportunitat, com la del pagès que treballa i contempla la terra. Quan la llavor mor al solc de la terra treballada, es fa fecunda i dóna vida. Quan fem morir en nosaltres les tendències al mal, reneix la nostra vida amb Crist crucificat i ressuscitat.

Germans, l'elecció no ofereix dubtes: cal escollir la vida i la felicitat. El Salm ens proposa un bon programa de Quaresma, i resumeix les seves conseqüències: «Feliç l'home que té posada en el Senyor la seva confiança... Estima de cor la llei del Senyor, la repassa meditant-la nit i dia... Serà com un arbre que arrela vora l'aigua: dóna fruit quan n'és el temps».