25 de març del 2022

ANUNCIACIÓ DEL SENYOR

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet
Is 7,10-14;8,10; Sl 39,7-8a.8b-9.10.11 (R.: 8a i 9a); He 10,4-10; Lc 1,26-38

Guerra, crisi, inflació, refugiat, són paraules que han entrat a formar part del nostre llenguatge de cada dia. I diràs tu, que el cel s’ha tornat fosc i espès. L’home està preocupat. Com podem celebrar que Déu és amb nosaltres?

Déu parla, vol i actua.

Nosaltres hem d’escoltar i respondre a la seva paraula, a la seva voluntat, a la seva obra.

Perquè el mal està a l’aguait. La serp antiga ens vol arrossegar a la desesperació, a la confrontació, a la destrucció.

Però, Déu vol la salvació, no la destrucció de la humanitat. Per això Déu actua.

I tenim una noia que s’ha avançat a l’escolta, que ens ha avançat la resposta. «La noia tindrà un fill i li posarà Emmanuel, que vol dir Déu-és-amb-nosaltres».

Maria és aquesta noia anunciada per Isaïes, senyal i portadora del signe més preclar de la voluntat, del quefer de Déu.

Posem els ulls en Maria, la plena de Gràcia, que s’ha posat tota ella a la disponibilitat del seu creador.

Déu vol la nostra salvació. Per això, ens fa el do de la seva misericòrdia, amb l’encarnació del seu Fill, el nostre redemptor, que és Déu i és home.

«Déu és amb nosaltres», perquè nosaltres ens obrim a escoltar, com Maria, la voluntat de Déu. «Sóc l’esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules». Maria accepta la paraula de Déu, la seva voluntat, i ens obri el camí, la veritat i la vida de la salvació.

Davant de tantes adversitats que ens envolten, que ens constrenyen, que ens ofeguen, posem el nostre cor en el fruit sant que naixerà, de les entranyes de Maria concebut per obra de l’Esperit Sant, i que l’anomenaran Fill de Déu.

Jesucrist és el nostre salvador absolut, ell que ha vingut a fer la voluntat del Pare, com està escrit: Déu meu, vinc a fer la vostra voluntat.

I la voluntat ha estat l’ofrena del seu cos, feta una vegada per sempre per complir la voluntat de Déu, per redimir-nos a nosaltres de tots els nostres pecats.

Ara en l’Eucaristia fem el seu memorial, amb el pa i el vi, en el seu cos i la seva sang, que per la fe ens alimenten per seguir la vida esperançats en el seu camí d’amor i de pau, perquè Déu és amb nosaltres.

Si Maria és disponible a la voluntat de Déu, si Jesús ha vingut a complir la voluntat de Déu, crec que cada home i cada dona sap perfectament que si vol seguir el camí, la veritat i la vida que ens han estat oferts, la primera cosa que ha de fer és posar-se a l’escolta de la Paraula de Déu, que ha estat encarnada en el seu Fill Jesucrist i complir la seva voluntat.

No hem d’oblidar mai que hem estat cridats a participar de la seva naturalesa divina.