4 de febrer del 2009

DIMECRES IV (I)

Homilia predicada pel P. Francesc Tulla

És un dia ferial, i hem d'anar de cara a les lectures. La primera ha estat un nou i llarg fragment de la carta als cristians hebreus [12, 4-7. 11-15], en què "el Senyor repta aquells que estima", o titulem el fragment com una "pedagogia de Déu". I és que la prova, la que sigui, no ha de posar en dubte la paternitat de Déu per a nosaltres, no pas més que les correccions d'un pare de família rigorós o el tracte d'un rabí. Déu ens tracta com a fills (7), perquè Déu no és pas per a nosaltres un padrastre. La prova, d'altra banda, permet de viure en comunió amb Ell, en la seva presència i el seu amor. I quan ens trobem amb la prova, Déu no pot fer menys que compartir-la amb nosaltres, pel que d'aquí ens ve la nostra seguretat: que Déu és amb nosaltres.

El salm responsorial [= SR] ha estat el salm 102, que és un "himne a la misericòrdia divina", perquè Déu és un pare amorós que guareix els seus fills i els perdona sempre. Tot passa en aquest món, però la seva bonesa és eterna. Quan el fem servir ens és una meditació confiada i tranquil·la.

L'evangeli ha estat un fragment de sant Marc [6, 1-6], que ens ha vingut a dir que "els profetes només són mal rebuts en el seu poble", o bé també podríem dir que hi havia "falta de fe a Natzaret". I és que contant la visita de Jesús a Natzaret, l'evangelista Marc tendeix a subratllar que allà, com a tot arreu, el desconeixement del poble de cara al Messies fou total. ¿Com hauria pogut tenir, una família pobra del poble, el Messies meravellós que s'esperava? (2-3). Però Marc hi afegeix un detall que li és propi: i és la falta de fe de la "parentela" de Jesús (4), que és un índex, sens dubte, de les tensions existents en la comunitat primitiva –interpreta l'evangelista- entre els partidaris dels apòstols –que Marc en fa al·lusió immediatament després [Mc 6, 7-13]- i els partidaris de Jaume, germà del Senyor.

I acabem repetint la col·lecta que ens ha fet demanar, com un programa del què hem de fer, que "us estimem amb tot el cor i que també estimem tots els homes amb una caritat sincera". Amén.