7 de març del 2009

DISSABTE I DE QUARESMA

Homilia predicada pel P. Maties Prades
Dt 26, 16-19; Mt 5, 43-48

"Estimeu els enemics, pregueu per aquells que us persegueixen". Comentant aquestes paraules de Jesús, el sant monjo Silvà de Mont Athos en els seus "Escrits espirituals" diu: "Us prego, germans, feu-ne la prova. Si algú us ofèn, us calumnia o us pren el que es vostre, pregueu Déu i digueu: "Senyor, tots som les vostres criatures, tingueu pietat de tots nosaltres i conduïu els nostres cors a la penitència, al perdó i a l'amor. Aleshores sentiràs la gràcia en la teva ànima. Cert que, al començament, t'hauràs d'esforçar per estimar els enemics; però el Senyor, que veu la teva bona voluntat, t'ajudarà en totes les coses i la mateixa experiència t'indicarà el camí".

Estimats germans: Humanament parlant és gairebé impossible estimar els enemics amb un amor sensible, amb alegries i abraçades; però hem d'estimar-los amb una amor eficaç: ajudar-los sempre que puguem, encara que sigui indirectament; evitar que s'apoderi de nosaltres el rancor i el desig de venjança; i, sobretot, cal pregar per ells. Tant la pau com l'amor es veuen constantment amenaçats. L'egoisme i l'orgull, causa i origen de tot mal, brollen del més profund de nosaltres mateixos, com el foc. Però alhora brollen també dels nostres cors espurnes d'estimació. Amb el vent de l'Esperit Sant i de la pregària creix aquest amor que, com el foc, purifica el cor i il·lumina les situacions difícils o conflictives.

El mal perd la seva força davant d'un cor pacient i treballat llargament en les proves de la vida. L'amor, realment, és una conquesta de cada dia, feta de petits detalls o de grans heroismes. No ens han de sorprendre les recaigudes en el camí de l'amor. Hem d'evitar el jutjar una persona perquè la reduïm a la imatge que pot projectar o a una sola cara de la seva personalitat. La utopia de l'amor ens ensenya a saber confiar en cada persona i en el seu misteri. Només Déu coneix les intencions més amagades i profundes. Jesucrist ens invita a enderrocar els murs que ens separen; insisteix perquè sap que és l'única manera de trencar les incomprensions i la violència que destrueixen tantes vides humanes i que deixen ferides difícils de cicatritzar.

Es pot parlar molt sobre el tema d'avui i es poden escriure molts llibres, com ja s'ha fet. Com a cristians, hem de consultar, tornar a llegir i meditar els Evangelis. Però, sobretot, cal que preguem sense parar, "pregar i vetllar per no caure en la temptació". Una persona que perdona pot gaudir de la pau que dóna Déu quan també ens perdona a nosaltres. Si repetim interiorment el Salm, com una jaculatòria, renovarem les forces: "Feliços els qui busquen el Senyor amb tot el cor". "Tant de bo els meus camins no es desviïn de guardar els seus decrets". "Senyor, vull guardar els vostres decrets; no m'abandoneu, no em deixeu sol". En l'escola de la pregària aprenem a perdonar. El temps de Quaresma és un bon moment per demanar al Senyor que eixampli el nostre cor per tal de no fer diferències ni excloure ningú. El Senyor ens demana en aquesta celebració de la Missa: "Sigueu bons del tot, com ho és el vostre Pare celestial".