25 de setembre del 2010

DISSABTE DE LA SETMANA XXV DURANT L'ANY (II)

Homilia predicada pel P. Francesc Tulla

Cada missa ens proporciona el contacte amb Déu i amb Crist, i aquest contacte ens fa més ben disposats per a connectar amb els nostres germans. Déu se'ns presenta avui com "la salvació del poble" (cant d'entrada), la qual cosa també ens la confirma Jesús quan, en el temps de la comunió, ens declara: "Jo sóc el bon pastor" (cant de comunió 2b). Pel que, per la nostra part, no hi cap altra resposta en el Déu que ens salva en Jesucrist, sinó la d'una fidelitat renovada en l'acompliment dels seus manaments (cant de comunió, 2a), i en l'obertura de les nostres pròpies vides a la totalitat de la llei, de la qual Jesús ens ha dit que la seva plenitud estava "en l'amor a Déu i al proïsme" (col.lecta).

Les lectures d'aquesta vint-i-cinquena setmana, tenim que la primera estava treta del llibre de l'Eclesiastès [11, 9-12, 8], que ens ha reafirmat en el "recorda't del teu creador els anys de la jovenesa, abans la pols no torni a la terra i l'alè se'n torni a Déu" (versets 6-7). I és que els darrers consells de l'Eclesiastès es dirigeixen als joves i els adverteix de la vanitat de la condició humana per la posició que hi ha entre el vigor de la joventut i la decrepitud de l'ancianitat. I encara que el seu caminar va cap a la mort, la naturalesa continua el seu cicle de rejoveneixi-me'n.
El salm responsorial escollit ha estat el 89 [3-4. 5-6. 12-13. 14 i 17 (R.: 1)] que ens ha ensenyat a comptar els nostres dies. Tant costa, comptar els dies? Sí: teòricament sabem molt bé que els nostres dies han de tenir un límit. De fet, però, només sabem comptar els que ja han passat.

I l'evangeli era de sant Lluc [9, 43b-45], que ens ha parlat del fill de l'home i del servent sofrent. I és en el segon anunci de la passió. Per a fer-ho, Jesús uneix dos títols messiànics: És el Fill de l'home anunciat pel profeta Daniel dient: que l'home és prou gran per a representar el paper de consoci de Déu en la realització de la salvació de l'home. Però el Fill de l'home es comportarà, de fet, com el Servent anunciat pel llibre d'Isaïes, car la seva missió passa necessàriament per la mort. Associació que continua essent contradictòria als ulls dels deixebles (verset 45). Ja que aquests encara no han comprès que la mort del Messies serà el terreny privilegiat de l'alliberació decisiva de l'home. Amén.