22 de novembre del 2010

LA VEU DELS PARES

Textos per a l'Advent

Sant Pascasi Radbert, abat (s. IX)

«Vetlleu, perquè no sabeu ni el dia ni l'hora. Ens ho diu a tothom, encara que pugui semblar que s'adreça només als homes d'aquell temps, com s'esdevé en molts passatges de l'Escriptura. Aquestes paraules són per a tots nosaltres, i amb el mateix significat per a tots, perquè, en morir, tots ens trobarem davant el nostre darrer dia i serà per a nosaltres la fi del món.

»És inevitable que cadascú surti d'aquest món tal i com serà jutjat en aquell dia. Per això l'home ha d'estar atent a no desviar-se ni defallir mai en la seva vigilància, perquè el dia de la vinguda del Senyor no l'agafi d'imprevist. Ben cert, aquell a qui el darrer dia agafi d'imprevist, vol dir que no estava preparat.

»Penso que els apòstols sabien que el Senyor no vindria encara per al judici final mentre duressin els dies de llur vida; amb tot, i no cal dubtar-ne, s'esmerçaven a no caure en l'engany, vigilaven i posaven en pràctica el que a tots ens ha estat manat, perquè el Senyor els trobés preparats.

»Hem de pensar sempre en la doble vinguda del Crist: aquella en la qual es manifestarà i li haurem de donar compte de totes les nostres accions; i aquella altra vinguda de cada dia, amb la qual, contínuament, visita la nostra consciència i ve a nosaltres, perquè a la seva arribada ens trobi preparats».

Sant Lleó el Gran (s. V), Homilia 1

«Per l'oració es busca la propiciació de Déu, pel dejuni apaga la concupiscència de la carn, per les almoines es perdonen els pecats (Dn 4, 24) Al mateix temps per totes aquestes coses es restaura en nosaltres la imatge de Déu i sempre estem preparats per a la lloança divina, si som sol·lícits per a la nostra purificació i per a la sustentació dels altres. Aquesta triple observança ens atreu els afectes de totes les virtuts, ens fa arribar a la imatge i semblança de Déu, ens fa inseparables de l'Esperit Sant. Doncs en les oracions roman la fe recta, en els dejunis, la vida innocent, i en les almoines la benignitat».