6 de febrer del 2011

LA CARTA DE L'ABAT

A Santa Maria,

Salve, Mare de la Llum. Jo més que enviar-te una carta, el que voldria és posar-me a mi mateix davant teu com una carta oberta, com ens va ensenyar sant Pau, evangelitzador, apassionat per l'obra del teu Fill Jesús: «Vosaltres sou la meva carta escrita en els vostres cors, carta oberta i llegida per tothom» (2Co 3,2).

Tu ets Mare de la Llum. Presentes aquesta Llum en el temple. Més endavant aquesta Llum es manifestarà a tot el món, perquè no caminem en la foscor. En els primers segles de la vida de l'Església, els artistes et representaven a tu i al teu Fill a la teva falda. Tu quedaves en segon pla, com en la penombra, perquè brillés amb força la llum, perquè totes les mirades el contemplessin preferentment a Ell.

Jo necessito mirar aquestes representacions romàniques teves, aquestes representacions que són també de l'Evangeli, on tu romans sempre present, sobretot en els moments àlgids de la vida del teu Fill, però en la penombra, donant lloc al fet que ressalti sobretot la llum del teu Fill. Tot essent el silenci de l'evangeli. El silenci que dóna lloc a la Paraula. Vull estar a prop teu per aprendre de tu a acollir la Paraula, i ser veritablement una carta oberta de Crist per al món.

Vull estar al teu costat, i mirar-te com fan representacions posteriors de tu amb el Fill que va girant la seva mirada cap a tu, com ho fa també en diferents moments a l'Evangeli. I així aprenem la mútua complicitat entre el Senyor i la seva criatura. Entre l'home i Déu. Ell ens mira, perquè nosaltres el mirem. Ell ens il·lumina, perquè nosaltres l'il·luminem en els nostres germans... Ell s'ha compromès amb tot el que és humà, perquè ens comprometem amb Ell en tot l'humà. «I esclati la nostra llum com la del matí».

Salve, Mare de la Llum. Jo també vull demanar-te per la dona, per tantes mares que presenten els seus fills al temple. Elles són cartes boniques que ens porten missatges de vida nova. Col·laboradores, com ho ets tu, del Déu font de la Vida. Com a mares, com tu, saben quedar-se a la penombra per mostrar la llum amb força en el portallànties. Beneïu-les perquè no s'apagui mai en el seu espai interior la remor de les aigües de la vida. I que en la seva mirada, en el seu gest, en la seva paraula trobem sempre un raig de llum que ens allunyi la foscor.

Salve, Santa Maria, Mare de la Llum. Beneeix-nos amb la teva llum.

+ P. Abat