22 de febrer del 2011

LA CÀTEDRA DE SANT PERE, APÒSTOL

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè

«¿Què diu la gent del Fill de l'home?». Joan, Elies, Jeremies o algun altre profeta és la contestació del cercle de gent que comença a meravellar-se de Jesús. «I vosaltres, ¿Qui dieu que sóc?». Pregunta clau per als deixebles, cercle més íntim de Jesús. Resposta clau: «Vós sou el Messies, el Fill de Déu viu». Pere dóna en el clau. Després de tots els profetes, la última Paraula de Déu és Jesús, el Messies. Jesús, però deixa clar que és el Pare del cel qui li ho ha revelat, no cap home.

«Tu ets Pere». Pedra amb la funció i l'encàrrec que rep de Jesús. Pere, clau de volta que sosté l'Església, sagrament universal de salvació, on convergeixen les pedres de la volta de la nau de l'Església, que són els bisbes, els preveres, els diaques i tot el poble sant. On sota d'aquesta volta s'hi poden aixoplugar tots els cansats i afeixugats d'aquesta societat. Cada una de les pedres encastades unes amb altres convergiran en la clau de volta per a que l'Església formada per moltes altres pedres vagi fent l'edifici de la comunitat dels cristians, on la mort ja no té res a dir, ja que Jesús ha pagat el preu pels nostres pecats.

A Pere li han estat confiades les claus del Regne del cel. El bisbe de Roma successor de Pere, té el ministeri de servei de fe i d'amor com a primer entre els altres bisbes. Cadascú de nosaltres en la nostra mesura formem les pedres vives de la nau de l'Església. I en la mesura en que vivim en Jesús, ens sentim units a Pere, la clau de volta que ara recau en el sant Pare Benet XVI.

Els monjos portem damunt una clau de pas que ens permet obrir i tancar portes, ens permet anar amunt i avall per les estances del monestir sense cap impediment. Però, i la clau de pas per entrar al Regne del cel? La clau és reconèixer que Jesús, el Messies, és l'únic que ens salva i a més ho mostrem amb l'exemple de la nostra vida.