26 de març del 2023

DIUMENGE V DE QUARESMA (Cicle A)

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet
Ez 37,12-14; Sl 129,1-2.3-4.5-6.7-8 (R.: 7); Rm 8,8-11; Jo 11,1-45

Creiem?

La pregària d’intercessió que hem demanat en les lletanies dels sants a l’inici de la celebració eucarística ens ha d’ajudar a viure més confiats, més acomboiats i més segurs de la protecció divina.

Anem a experimentar en la litúrgia aquest dies la joia de l’entrada de Jesús a Jerusalem, el comiat amb els seus deixebles, la traïció, la burla, l’escarni, l’abandó, l’anorreament, la passió i la mort ignominiosa en la creu de Jesús, el Fill de Déu.

Però, Jesús abans del seu anorreament, abans de la seva passió i mort en creu, ens vol encoratjar com a Marta i Maria, i els jueus que havien acudit al sepulcre de Llàtzer, ens vol il·luminar a creure en el Misteri de Déu, en ell, Jesús i en el qui l’ha enviat, el Pare.

La mort no té la darrera paraula. Hi ha la vida i la resurrecció.

Creiem?

«Jo soc la resurrecció i la vida». Ho creiem que Jesús és la resurrecció i la vida?

En el llibre d’Ezequiel veiem com Déu infon el seu esperit en el seu poble perquè recobrin la vida.
Déu infon vida mai mort. La vida és de Déu, la mort del maligne.

Marta creu en la presència sanadora de Jesús: «Senyor, si haguéssiu estat aquí, el meu germà no s’hauria mort».

Maria creu en la presència guaridora de Jesús: «Senyor, si haguéssiu estat aquí, el meu germà no s’hauria mort».

I avui, tu creus en la presència salvadora de Jesús?

Hem de viure aquesta presència de Jesús ressuscitat en la nostra vida, perquè la vida sigui el camí que ens portarà a la plenitud de la vida en Déu. Perquè si tenim fe, sabem que la nostra mort no tindrà la darrera paraula.

Perquè gràcies a l’Esperit que habita en nosaltres, si li hem fet lloc, si hem netejat amb la pregària, el dejuni i l’almoina la nostra casa interior, aquell que va ressuscitar el Crist donarà la vida als nostres cossos mortals.

Som éssers moridors, però si creiem veurem la glòria de Déu. Jesús ens crida contínuament: «Vine a fora». Nosaltres hem d’estar atents a l’escolta de les seves prescripcions amb les orelles del cor, per viure sempre en esperit de conversió continua, per no deixar-nos arrastrar per la mort.

La Quaresma ens ajuda a ressituar la nostra fe, la nostra esperança, el nostre compromís en el seguiment a Jesús. És en certa manera un pas del pecat a la gràcia, de la mort a la vida. Sempre tenint present la misericòrdia de Déu en vers cadascú de nosaltres.

Ara l’Eucaristia ens ajuda a entrar a participar de la vida divina, de Jesús ressuscitat. I, com a fruit tenim el do de la caritat per repartir-lo amb els altres germans. Germans sempre més necessitats d’amor, de vida i de resurrecció.

Nosaltres som portadors del do de Déu, el do de la vida per sempre.

Ho creiem?