5 d’abril del 2015

DIUMENGE DE PASQUA DE LA RESURRECCIÓ DEL SENYOR

MISSA DEL DIA

Homilia predicada pel P. Josep Alegre, abat de Poblet
Ac 10,14.37-43; Sl 117,1-2.16-17.22-23; Col 3,1-4; Jn 20,1-9

«Déu ha ressuscitat Jesucrist i se'ns ha aparegut a nosaltres que hem menjat i hem begut amb ell després que ell hagué ressuscitat d'entre els morts».

Vosaltres també heu menjat amb ell, oi? Recordeu la invitació de la Paraula de Déu al principi d'aquesta Gran Setmana?

«Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi» (Ap 3,19).

Li has obert la porta, perquè pugui asseure's a taula amb tu? Què fa Pere en el seu primer testimoni de Jesús Ressuscitat? Ens dibuixa un senzill plànol de la trajectòria de Jesús durant la seva vida humana:

«Déu el va consagrar ungint-lo amb l'Esperit Sant i amb poder, i va passar per tot arreu fent el bé, i donant la salut a tots els qui estaven sota la dominació del diable, ... després el mataren penjant-lo en un patíbul; però Déu el ressuscità el tercer dia».

Avui, després d'aquests dies de la Setmana Santa, pots dir i cantar des del cor l'antífona: «Realment el Senyor ha ressuscitat, al·leluia. A ell la glòria i el poder pels segles dels segles, al·leluia, al·leluia». Perquè, veritablement només es pot cantar de veritat aquest al·leluia si el Senyor ha passat també aquesta setmana curant i guarint el teu cor.

I llavors podrem dir i cantar el salm: «Avui és el dia en què ha obrat el Senyor, alegrem-nos i celebrem-lo».

Aquesta experiència es resol en una profunda i íntima alegria que es manifesta en un cant de comunió amb els germans. Ens ho posen de relleu les paraules del gran poeta Joan Maragall: «És l'alegria del Ressuscitat, la més forta que pot haver-hi, perquè brolla del dolor i de la mort. Aquest és el dia que va fer el Senyor; alegrem-nos amb ell. El dia que va fer el Senyor; el món torna a ser tal qual va sortir de les mans de Déu. Oh la sempre renovada visió del primer dia del món! Oh l'eterna visió de primavera al fons de l'ànima humana! Heus aquí que ressorgeix com a nou en els aires el dia de la Resurrecció del Senyor. Avui és també el primer dia de la primavera. No importa que hi hagi entrat ja en el temps fa uns dies, si avui la divina solemnitat de la Pasqua la va omplir de sentit. Avui l'home sap el que és primavera, i per primera vegada dignament la canta. Quan van sonar les campanes de Pasqua tot va prorrompre en goig, la nit es va omplir d'estrelles i de cants, el dia va començar amb una altra llum... Els camps eren els mateixos d'ahir, igual la seva verdor, igual el sol i els núvols el mateix; però nosaltres ho vèiem ja tot d'una manera nova. ¿Què ha passat? Era la resurrecció, era la festa que portàvem dins, que ens il·luminava tot el de fora. La primavera es fa Resurrecció, s'ha humanitzat. És el dia que va fer el Senyor, alegrem-nos amb ell. Nosaltres ho veiem tot d'una manera nova».

«Ho veiem tot d'una manera nova». Aquestes paraules de Maragall em porten el record d'una experiència profunda, bellíssima, que vaig viure a la Parròquia en una Vetlla Pasqual en la qual hi va haver el bateig d'alguns infants. En un moment de la celebració vaig mirar al primer banc de l'església i vaig contemplar una de les mares mirant el seu fill recolzat en un bressol. Es va quedar gravada al meu cor la mirada d'aquella mare... Era la mirada d'una mare que continua donant escalf de vida al fill. La mirada de la mare, sempre és una font de vida per al seu fill.

No dubteu que aquesta és també la mirada de Déu a l'interior del vostre cor. Aquesta mirada de Déu en el nostre interior ens omple de festa el cor, i la seva Paraula ens dóna capacitat per il·luminar allò que és de fora.

I la festa del cor ens proporciona una mirada maternal, ens dóna la capacitat de mirar fora de nosaltres mateixos amb tendresa, la tendresa d'un Déu ressuscitat. És la mirada que ens permet humanitzar totes les coses, la nostra vida, la nostra relació amb els altres.

Reconeix la teva mirada i descobreix si la notícia de la resurrecció ha arribat al teu cor. En aquests 50 dies de les festes de Pasqua, a més de cantar amb fe l'Al·lELUIA, posa atenció a si veus les coses, les mateixes coses d'abans, amb una mirada nova, amb una mirada humanitzadora. Serà una bella garantia de la teva fe en el Ressuscitat.