14 de maig del 2015

SANT MATIES, APÒSTOL

Homilia predicada pel P. Maties Prades
Ac 1,15-17.20-26; Sl 112; Jn 15,9-17

¡Amor! La paraula més bella, resum del missatge evangèlic, i que compromet la nostra vida. Busquem amor, tenim necessitat d’estimar. Amor, perdó i pau caminen junts. La vida sense amor resultaria insuportable. L’amor ens allibera de l’esclavatge de l’egoisme, ens apropa als altres, ens possibilita ser cristians autèntics que viuen l’experiència de ser salvats per Jesucrist. Ell continua donant la vida per nosaltres. És la història d’amor dels sants, com Sant Maties. Estimats germans, els sants enmig de l’acció viuen un esperit contemplatiu que els permet redescobrir que allò que Déu els concedeix els fa més humans, més propers als altres i a la realitat. No coneixem les coses necessàries si omplim la nostra vida de coses supèrflues. L’exemple dels sants ens anima a estar més convençuts de les coses essencials, més enamorats de Déu. La santedat atreu i evangelitza.

¡Déu és amor! Ha enviat al món el seu Fill perquè visquem gràcies a Ell. Amb els ulls i el cor atents, comprenem la alegria i la amistat que ens ofereix Jesús... Ens cal, doncs, perdonar-nos i estimar-nos els uns als altres: es tracta del camí de pau, de reconciliació i de construcció d’un món millor, més just, a tots els nivells; essent col•laboradors del projecte de Déu, Amic de les persones bones, de les persones santes. Els sants es converteixen tal com vol dir el nom “Maties” en do de Déu. La bondat, generositat i misericòrdia de les persones bones ens permet continuar somniant en un món millor; i ens ajuda a fer-ho possible.

Per vocació estem destinats a estimar. Units a Crist, com les sarments al cep, donarem fruit. La saba dóna força, la vitalitat de la pregària fa créixer les sarments, la vida ens esporga, el temps ens fa madurar. El nostre fruit serà l’amor. El nostre amor no ha de ser només de paraules i frases, sinó de fets i de veritat. Si estimem de veritat, la nostra vida serà fecunda, i l’alegria ben plena. Les paraules de Jesús són profundes com el misteri de l’amor. Qui estima com Jesús, viu alleujant el patiment i eixugant les llàgrimes dels altres, viu respectant la dignitat del proïsme.

¡Déu és amor! Deixem-nos, doncs, abraçar pel seu Amor. Que la intercessió de l’apòstol Sant Maties ens ajudi a assaborir les paraules del Senyor, deixant que entrin al fons de l’ànima per tal que es converteixin en llum, pau, consol i vida.