8 de setembre del 2017

NAIXEMENT DE LA BENAURADA VERGE MARIA

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet

Maria, sempre Verge, santa Maria, Mare de Déu. Avui celebrem el vostre naixement com l’aurora del nostre ésser humà. El nostre ésser humà que busca una mare que l’acaroni, que en tingui cura i que li ensenyi el camí de la vida i el porti a bon terme. Són molts els pobles que avui us preguen perquè ens mostreu als vostres braços el Fill de Déu, Jesús el nostre salvador. Vós naixeu Verge Maria perquè el nostre futur sigui assegurat. Plena de Gràcia, doneu-nos el fruit del vostre ventre, Jesús el qui ens allibera de tot mal.

L’arrel de la nostra història es troba en aquesta genealogia que ens porta fins a Jesús fill de Maria. I si avui celebrem la solemnitat de la nativitat de Maria, estem celebrant el nostre naixement com a poble salvat. Sí, en tota aquesta genealogia hi ha de tot, com en qualsevol comunitat humana. Però, és clar que Jesús és el nostre salvador absolut.

Maria, per obra de l’Esperit Sant, ha concebut. Josep home bo, es proposa de desfer l’acord matrimonial en secret per no fer mal a Maria. Però, els designis de Josep i de Maria no eren els designis dels homes. Eren els designis de Déu. Perquè Déu crida, crida a acollir la seva voluntat. Josep accepta el designi de Déu, com Maria ja havia acceptat ser la mare de Fill complint l’Escriptura quan diu: «La verge tindrà un fill, i li posaran Emmanuel, que vol dir Déu és amb nosaltres».

Gràcies a Maria Déu és amb nosaltres. Avui en la nativitat de Maria ens acostem a fer també com Maria, la voluntat de Déu en nosaltres. Així, acceptant la presència del Fill que és la pau, podem viure en pau, perquè Déu ho disposa tot en bé dels qui l’estimen. A nosaltres ens toca ara, com diu sant Pau, ser imatges vives del Fill que ens crida, ens fa justos i ens glorifica.

Maria ha obert la porta a la voluntat de Déu i aquesta porta romandrà oberta fins a la fi dels temps. Acollim en aquesta solemnitat de la nativitat de Maria el seu exemple de vida lliurada a la voluntat de Déu. I, lliurem-nos també nosaltres, hereus d’aquesta genealogia, a posar la nostra vida al servei de Déu.