26 de gener del 2018

SANTS ROBERT, ALBERIC I ESTEVE, ABATS DE CISTER

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet

«A Déu tot és possible». I, és per gràcia que Robert va marxar de Molesmes cercant un lloc més desèrtic per trobar en la solitud la presència més profunda del Misteri de Déu.

Amb Alberic i Esteve aquell germen de comunitat monàstica va anar arrelant en el lloc. I, com un arbre, en l’estabilitat del seus brots va florir i va treure branques poblant la terra, consolidant no l’obra dels homes, sinó l’obra de la gràcia de Déu.

«A Déu tot és possible». A nosaltres no tot ens és possible. Però, si que ens és possible deixar-ho tot i seguir el Crist. Podem fer l’elogi dels nostres sants pares, però és a les nostres mans posar-nos al nivell de les seves petjades, de la seva humilitat i de la seva caritat.

Gràcies a la fe, Robert, Alberic i Esteve es van prendre seriosament les Sagrades Escriptures i la Regla del nostre Pare sant Benet. Volien viure en un lloc nou amb una nova vitalitat en la fidelitat a la Regla, en la fidelitat a l’Evangeli.

Avui, és a nosaltres que Jesús ens interpel·la. Ens interpel·la en aquesta solemnitat per centrar-nos en el que realment és el millor. El ric, el qui ho té tot en aquest món, ho té difícil per desitjar, cercar i aconseguir el Regne de Déu.

Mira, agafa el mirall de l’Evangeli i mira’t. Ets monjo? Ets cristià? Observa la teva vida, baixa per l’escala de la humilitat i analitza ara i avui quina mena de vida estàs vivint. Ho has deixat tot? Segueixes Jesús i només ell? T’interessa això de posseir la vida eterna?

Penso que necessitem una neteja a fons. Cal buidar el nostre interior de plenitud de riqueses enganyoses. I així, podrem desitjar, cercar i aconseguir el Regne de Déu. No per mèrits nostres sinó per la gràcia de Déu. La renuncia a aquest món ens obre el pas al Regne de Déu, a la vida per sempre, a la promesa del cent per u, ara ja, i ens convida a aprofundir el Misteri de Déu, la seva presència en la comunitat i ens ajuda a posar els ulls fits en la vida eterna. No oblidem mai que per a Déu tot és possible.