27 d’abril del 2022

MARE DE DÉU DE MONTSERRAT, PATRONA DE CATALUNYA

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Montserrat

75 anys de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat

Fets 1,12-14; Sl 86,1-2.3-4.5.6-7 (R.: 1a); Ef 1,3-6.11-12; Lc 1,39-56

75 anys de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat. Un poble s’aplega amb fe. Un poble mira amb esperança. Un poble escolta amb amor. L’amor d’un poble per la mare, l’amor d’una mare per un poble. Perquè la mare ens visita, ens ve a l’encontre, igual que Maria va a casa de Zacaries i saluda a Elisabet. Els crits de benedicció son dels fills per a una mare. Maria és beneïda entre totes les dones, pel fruit que ens porta de salvació amb el seu Fill, des de les seves entranyes.

Nosaltres ens hem de preguntar, veritablement: Qui soc jo? Perquè ens vingui a visitar la Mare de Déu. Ella és feliç perquè ha cregut. No rebutgem la seva abraçada , els seus consells, les seves festes, el seu amor, la seva donació, la seva protecció des de petits, des del naixement, sempre vetllant i mirant com va creixent el fill estimat. Perquè som fills estimats. No siguem desagraïts i tinguem fe.

Som poble que s’aplega en la fe, amb una devoció a Maria, la Mare de Déu, en un lloc especial, en una muntanya santa, rodejada d’oliveres símbol de pau.

Som poble que mira amb esperança, els ulls d’aquell infant que ens presenta la Verge, el Fill de Déu, Jesús el nostre salvador.

Som poble que escolta amb amor aquella benedicció d’elecció perquè fóssim sants. Déu, per amor ens destinà a ser fills seus per Jesucrist.

Maria amb la seva venerable imatge ens mostra el Fill, ens ofereix el Fill, perquè sapiguem a qui hem de seguir, a qui hem de creure i siguem feliços.

Fa 75 anys vam entronitzar la imatge de Santa Maria, en aquell tron preciós que hi ha al monestir de Montserrat, una ofrena de tot un poble. Ara Maria ens visita, i nosaltres també ens podem fer una pregunta: Tenim en el tron del nostre cor Maria amb el seu Fill?

Perquè Maria ens visita, ens visita cada dia i al final de cada jornada ens dona un bes per anar a dormir quan li cantem la «Salve».