3 de juliol del 2023

SANT TOMÀS, APÒSTOL

Homilia predicada per fra Bernat Folcrà, diaca
Ef 2,19-22; Sl 116,1.2 (R.: Mc 16,15); Jo 20,24-29

Benvolguts germans i germanes,

Avui celebrem la festa de l’apòstol Tomàs, un dels dotze que van seguir a Jesús i van ser testimonis de la seva resurrecció. Ell va passar de l’entusiasme al dubte, i del dubte a la confessió més profunda: «Senyor meu i Déu meu».

Alguns estudiosos assenyalen que la figura de Tomàs és altament positiva, ja que gràcies a ell tots els cristians tenim un model en el qual podem reflectir-nos de manera realista. Tant el nom Tomás en arameu, com Dídimo en grec, tenen el mateix significat: bessó. Aquesta dada té molt d’interès per a nosaltres, perquè posant de relleu el significat del seu nom, l’evangeli indica que Tomàs és en cert sentit bessó o germà molt semblant dels altres deixebles i de tots nosaltres, els quals som els deixebles del temps de després de la resurrecció de Jesús.
Tomàs conté en si mateix una mica de tots els deixebles, de tots nosaltres. Tomàs és el model de deixeble que millor pot contenir les diverses experiències que cada cristià pot viure en la seva relació amb Crist. L’evangeli ens mostra com Tomàs va de la fe ardent, disposada al martiri: «anem i morim amb ell», a la necessitat de proves concretes per creure: «Si no li veig a les mans la marca dels claus, si no fico el dit a la ferida dels claus i no li poso la mà dins el costat, jo no creuré pas!» (Jn 20,25). La seva fe no és progressiva i lineal, com la de Nicodem o la samaritana, que comença amb certa curiositat per la persona de Jesús, per després arribar a la plenitud d’una fe madura. Tomàs, un moment abans de l’episodi de la resurrecció de Llàtzer, està convençut del seu seguiment de Jesús, fins al punt de voler-lo seguir fins al martiri: «anem i morim amb ell». Després dubta, fa un pas enrere, i finalment realitza el salt cap a la confessió més perfecta de fe de tot l’evangeli: «Senyor meu i Déu meu», amb la qual Tomàs confessa que Jesús és Déu. Per aquesta raó, l’itinerari de fe de Tomàs reflecteix l’experiència que pot viure cada creient. De vegades també nosaltres podem sentir-nos forts i valents, capaços de seguir a Jesús fins al martiri. Altres vegades, en canvi, dubtem, o demanem evidències lo suficientment poderoses per arribar a creure.

Què ens ensenya Tomàs amb el seu exemple?
Ens ensenya que no hem de tenir por del dubte, sinó que hem d’enfrontar-lo amb sinceritat i humilitat. El dubte pot ser una ocasió per apropar-nos més a Crist i demanar-li que ens mostri el seu amor. Jesús no es va ofendre pel dubte de Tomàs, sinó que li va oferir les seves ferides com a signes visibles del seu sacrifici redemptor. Jesús va respectar el ritme i les necessitats de Tomàs, i li va donar una resposta personalitzada. Així fa també amb cadascun de nosaltres. Ell coneix els nostres dubtes i els nostres anhels, i vol satisfer-los amb la seva paraula i el seu esperit.

Tomàs també ens ensenya que la fe no és solament raó, sinó també afecte i relació. La fe és un acte d’amor, de confiança, de lliurament. Tot allò està condensat en la confessió: «Senyor meu i Déu meu» (Jn 20,28). Amb ella, Tomàs no només va expressar la seva fe en la identitat divina de Jesús, sinó també el seu amor i la seva adhesió personal a ell. El doble ús del pronom possessiu “meu” mostra la realitat de l’afecte i de l’amor. Tomàs no es limita a reconèixer a Jesús com a Senyor i Déu de tots, sinó que el fa totalment seu; no sols el fa part de la seva vida, no sols el fa objecte del seu desig. Tomàs pot dir «Senyor meu i Déu meu» perquè ara la seva fe és madura, la seva fe ara implica tota la seva persona: el seu entendre, el seu cor i la seva voluntat. I aquest “meu” es fa “nosaltres”, la fe no es queda en una experiènciasubjectiva i interior, sinó que es vessa cap enfora, es tradueix en seguiment, en imitació, en testimoniatge. La fe de Tomàs és una fe que ens convida a trobar-nos amb Jesús ressuscitat, a deixar-nos transformar per ell i a abocar-nos en la missió evangelitzadora.

Finalment, Tomàs ens ensenya que la fe té una dimensió missionera i testimonial. Segons la tradició ell va portar l’evangeli fins a l’Índia, on va morir màrtir. Nosaltres també estem cridats a ser testimonis de la resurrecció de Jesús en el nostre món, amb les nostres paraules i les nostres obres. Estem cridats a fer arribar el missatge de l’evangeli a tots els homes i dones que busquen sentit i esperança en les seves vides.

Que la intercessió de sant Tomàs ens ajudi a créixer en la nostra fe, a estimar més a Jesús, i a ser els seus deixebles fidels i valents. Amén.