7 de gener del 2024

BAPTISME DEL SENYOR (Cicle B)

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet
Is 55,1-11; Sl Is 12,2.3-4bcd.5-6 (R.: 3); 1Jo 5,1-9; Mc 1,7-11

Aigua

«Veniu a l’aigua». Som assedegats? Si no ho som, hauríem de ser els primers assedegats.

Perquè el qui té set busca. Hauríem d’interessar-nos per aquesta recerca que el Senyor ens proposa, ara que es deixa trobar.

Per això, ens cal convertir-nos de la nostra vida buida, fàtua, amb el pa que no alimenta i amb la felicitat que no omple.

Ens cal baixar a l’aigua, baixar a l’aigua de la penitència, del perdó dels pecats, baixar al nivell que Jesús ens hi acompanya perquè no ens perdem.

Ens cal passar d’una vida absurda, infeliç, encara que no t’ho creguis, a una vida de fe, d’esperança, de caritat.

Ens cal passar del “jo” central en la nostra vida, a l’Altre, amb majúscules, que sempre ens remet als altres, a l’exercici de la caritat cap a enfora, als altres.

El camí ens és indicat en el salm: «Cantant de goig sortirem a buscar l’aigua de les fonts de salvació».

La font és Jesucrist mateix, que ha vingut a acomplir la seva missió per l’aigua i per la sang; i l’Esperit en dona testimoni.

«Quan sortia de l’aigua, veié que el cel s’esquinçava i que l’Esperit, com un colom, baixava cap a ell».

El cel s’ha obert a la terra gràcies a Jesucrist que s’ha encarnat a la terra i s’ha posat al costat de nosaltres pecadors per acompanyar-nos en el nostre camí de conversió.

Tota persona, tota criatura humana està acompanyada per Jesús mateix en el seu camí, en el seu pelegrinatge per la vida, encara que no ens n’adonem, o no vulguem reconèixer que Jesús ens salva.

El cel s’ha obert, i s’ha quedat obert, Déu i l’home es comuniquen gràcies a la gràcia de Jesús, l’ésser humà no està mai sol. La veu del cel ens presenta qui és Jesús: «Ets el meu Fill, el meu estimat, en tu m’he complagut».

Déu Pare, s’ha complagut en el seu Fill, Jesucrist.

Joan predicava que no era digne d’ajupir-se a deslligar-li el calçat, tasca d’esclau. Però, la misericòrdia de Déu per nosaltres ha fet que Jesús sigui l’estimat que el Pare s’ha complagut per a elegir-nos i atraure’ns cap a ell.

Jesús és l’instrument del Pare per a l’evangelització. És el qui ens porta la Bona Nova, cada dia nova, fresca i natural, l’amor que Déu ens concedeix i ens comunica en la seva Paraula.

Nosaltres assedegats hem de baixar a l’aigua, a l’aigua del perdó, que neteja, que purifica, que elimina tota brutícia, per pujar nets de tota falta, per redreçar la nostra vida, amb el sagrament de la reconciliació, perquè encara que rentats en l’aigua del baptisme, hem pecat i som pecadors.

Aigua, Jesús és la font d’aigua viva i aigua de vida. Per això, ara en l’Eucaristia som exhortats a treballar pel Regne de Déu, és a dir, donar allò que hem rebut.

Quan acabem la celebració de l’acció de gràcies se’ns mana la tasca de sortir a fora de l’Església a portar el missatge de l’Evangeli, el missatge de la Bona Nova, el missatge de la reconciliació.

L’Eucaristia ens reconcilia i ens mana de dur a tot el món el missatge de l’amor de Déu, Déu que és amor, que és Pare, Fill i Esperit Sant. Amén.