9 de gener del 2011

LA VEU DELS PARES

TEXTOS PER AL NADAL III
El Baptisme del Senyor

Del sermo II sobre l'Epifania de sant Odiló, abat

Avui el Crist s'ha manifestat al món. Avui ha rebut el baptisme i, en rebre'l, l'ha consagrat amb la seva presència divina. Avui, a Canà, tal com ho testimonia la fe dels creients, converteix l'aigua en vi. L'aigua es converteix en vi espiritualment, perquè en cessar la lletra de la llei, brilla gràcies al Crist la gràcia de l'Evangeli. El Crist rep el baptisme i nosaltres som despullats de l'home vell i revestits del nou. El primer home, que pel fet de procedir de la terra és terrenal, es veu foragitat. El segon, que pel fet de procedir del cel és celestial, ens és imposat com a vestit. En ser batejat el Crist fou consagrat el misteri del sant baptisme amb la presència de tota la Trinitat: es va sentir la veu del Pare que deia: «Aquest és el meu fill, el meu estimat, en qui m'he complagut». I l'Esperit Sant va aparèixer en forma de colom. Jesús va voler ser batejat per Joan i manifestar-se com a Fill únic.

Del sermó XXXIX de sant Gregori Nazianzè, bisbe

Crist és il·luminat: deixem-nos il·luminar juntament amb Ell. Crist es fa batejar: baixem al mateix temps que ell, per ascendir amb Ell.

Joan està batejant, i Crist s'acosta, potser per santificar al mateix per qui serà batejat, i sens dubte per sepultar en les aigües a tot el vell Adam, santificant el Jordà abans de nosaltres i per la nostra causa, i així el Senyor, que era esperit i carn, ens consagra mitjançant l'Esperit i el aigua.

Però Jesús, per la seva banda, ascendeix també de les aigües; i ens porta juntament amb ell cap amunt, a tot el món, i mira com s'obren de bat a bat els cels que Adam havia fet que es tanquessin per a si i per a la seva posteritat.