1 de desembre del 2010

DIMECRES DE LA SETMANA I D'ADVENT

Homilia predicada pel P. Francesc Tulla

La litúrgia, a fi de preparar-nos per a la trobada amb el Senyor, ens ofereix la imatge d'un convit messiànic, que, des dels profetes (lectura primera) ins a l'Apocalipsi, està sempre present a la Bíblia. I serà el banquet al qual convida el Rei els captaires i mendicants, ja que els primers convidats s'han excusat d'assistir-hi, i per això no n'eren dignes; o bé també l'àpat de les noces de l'Anyell, per mitjà del qual l'Església aconsegueix la seva bellesa. És el convit futur que Crist va prefigurar en la multiplicació dels pans (l'evangeli), i una anticipació del mateix ens l'ofereix per tant en el banquet de l'Eucaristia. [La missa d'avui la dediquem als difunts, de manera que ara preguem per ells, i el dia de demà algú ho farà per nosaltres].

La primera lectura era del llibre d'Isaïes [25, 6-10a], que ens ha insistit en què "el Senyor convida tots els homes i els eixuga les llàgrimes" (versets 7-8). I és que en l'Apocalipsi del llibre d'Isaïes (capítols 24-27), s'anuncia el convit messiànic, que és el festí de la victòria que Déu prepara i al qual hi seran convidats tots els pobles. I suposarà la victòria sobre la mort i proporcionarà la felicitat a tot el món sencer.
El salm responsorial escollit ha estat el 22 [1-3. 4. 5. 6 (R.: 6cd)], que ens ha parlat del bon pastor. I és que voldríem algú que ens conegués a fons, i que ens conegués amb amor i que ens estimés irrevocablement, però això només en el Bon Pastor tenim la seguretat d'aquest amor.

I el fragment triat de l'evangeli era de sant Mateu [15, 29-37], on se'ns ha dit que "Jesús cura molta gent i multiplica el pa". I és que, en multiplicar Jesús els pans, dóna de menjar a la multitud famolenca que el segueix, i anuncia així la proximitat del banquet messiànic, la qual anticipació n'és l'Eucaristia. I aquesta deuria expressar la solidaritat que lliga Crist i els convidats vinguts de totes les nacions per a celebrar una victòria sobre la mort, l'enemic per excel·lència. Amén.