25 de juliol del 2013

SANT JAUME, APÒSTOL

Homilia predicada pel P. Rafel Barrué

Què demanes? Podeu veure el calze que jo he de beure? Són dues preguntes que Jesús ens adreça a cadascú de nosaltres. Jo em pregunto primerament si tenim fe. Tenim fe per demanar? O bé, ja estem bé, ben instal·lats, conformats, autosuficients, i no ens cal demanar res?

Una dona forta com la mare dels fills de Zebedeu té clar el que ha de demanar: «Maneu que en el vostre Regne aquests dos fills meus seguin l’un a la vostra dreta i l’altre a la vostra esquerra». Vol la glòria dels seus fills, no d’ella, i demana el millor lloc per al Regne que Jesús anuncia. Però, encara no ha comprés la diferència entre els regnes humans i el Regne de Déu, les polítiques dels homes i la política de Déu, si em deixeu parlar en aquests termes. Però, no és ella sola, els apòstols tampoc no ho entenen. Per això, hi ha indignació, perquè pensen en regnes i honors humans.

Jesús explica la política del seu Regne. I així, el qui vulgui ser el primer o el més important ha de començar ja a ser l’esclau i el servidor de tots. Hi ha una diferència radical respecte de les polítiques humanes. La glòria i els honors d’aquest món no tenen res a veure amb el Regne de Déu.

Podeu beure el calze que jo he de beure? Pregunta Jesús a Jaume i a Joan. I, els diu que sí que el podran beure. Ells el seguiran i també donaran la vida en el seu seguiment. Però, nosaltres què contestaríem? Ens ho pensaríem molt?

Beure el calze, vol dir donar la vida com Jesús la dóna per rescat de tots. Ja saps doncs, si tens fe en Jesús i vols ser el primer en el seu Regne, has de donar la vida en el servei. L’escola del servei diví, què és la comunitat, ens invita cada moment a donar la vida pels altres. De fet quan hom viu per als altres ja està en certa manera anticipant el Regne definitiu de Déu.

Sant Jaume va beure el calze, va donar la vida. Ara, encoratjats pel testimoni de la seva fe, és el temps, el nostre temps de treva, com diu la Regla de sant Benet, per guanyar un lloc en el cel. Cal tenir fe i coratge, per saber demanar el màxim, Déu mateix, i saber donar la vida per tots.