8 de setembre del 2020

NAIXEMENT DE LA BENAURADA VERGE MARIA

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet

Maria, celebrem el vostre naixement. I, el nostre cor s’omple d’amor i de bellesa entre cants de festa. Avui us contemplem envoltada amb humil roba de lli blanc que ens parla de senzillesa, de puresa i d’humilitat. Avui, envoltada pels vostres pares, la família i els amics de casa vostra, guaiteu del bressol estant.

Maria, obriu els ulls a la vida, obriu els ulls amb tota la humanitat abandonada «fins que la mare haurà tingut un fill». Un fill que «es presentarà a fer de pastor amb la majestat del seu Déu. Ell serà la pau».

Maria, obriu l’oïda ben atenta a l’acompliment del que el Senyor havia anunciat pel profeta: «La verge tindrà un fill, i li posaran Emmanuel», que vol dir Déu-és-amb-nosaltres.

Maria, obriu les mans, no per filar lli encara, perquè filareu el misteri de Déu encarnat per obra de l’Esperit Sant. Ara, aixequeu les mans per lloar Déu, juntament amb tota la humanitat, amb tota la genealogia on hi som tots inserits.

Maria, heu estat cridada des de la vostra concepció immaculada a ser imatge viva del Fill, és a dir a fer la voluntat de Déu Pare. La mare i verge sou vós, Maria, destinada a portar Jesús, el Salvador, a la humanitat abandonada.

Nosaltres, cridats també a ser imatge del Fill, serem benaurats com vós Maria, si acceptem Jesús, el Fill, i el concebem espiritualment.

Molts artistes, i en tants pobles, han esculpit la imatge de Maria presentant-nos als braços Jesús, el Fill. Com a signe d’identitat, els cristians hauríem de portar, com Maria, al davant Jesús. És a dir, presentar des del nostre cor la bellesa i l’amor de Jesús, a tota la humanitat abandonada. Som imatge, recuperem la semblança amb el Fill de Déu.

Ell ens ha cridat. Obrim els ulls per contemplar el misteri de Déu. Obrim l’oïda per escoltar les prescripcions de la paraula de Déu. Obrim les mans per treballar vers el proïsme més necessitat.

Maria, Mare de Déu, tenir-vos com a mare ens ajuda amb els vostres ulls misericordiosos cada dia a fer el que hem estat cridats: donar glòria a Déu.