2 de setembre del 2022

SANTS BERNAT, MONJO DE POBLET, I LES SEVES GERMANES MARIA I GRÀCIA, MÀRTIRS

Homilia predicada pel P. Rafel Barruè, prior de Poblet
Sir 51,1-12; Sir grec 51,1-8; Sl 125,1-2ab.2cd-3.4-5.6 (R.: 5); 1Pe 3,14-17; Mt 10,17-22

Bernat, Maria i Gràcia, Màrtirs.

Maldat, sofriment, traïció, odi, plors, llàgrimes, un germà trairà el seu germà.

La història de Caín i Abel continua encara en els nostres dies. I amb aquesta història uns pobles germans són massacrats. La taca del sofriment s’escampa sobre la faç de la terra.

Però, no ens ha d’espantar allò que espantaria la gent; perquè és Crist, el Senyor, el qui nosaltres hem de reverenciar de tot cor.

Hem de viure el present recordant la pietat i l’amor que Déu ens guarda des de sempre.

Bernat, Maria i Gràcia, van sembrar la terra d’Alzira amb la seva sang tot plorant, perquè el germà els odiava pel fet de portar el nom de Crist.

Però, ara poden cantar d’alegria, cridant de goig, perquè donant raó de la seva esperança en Déu i en la vida eterna, han sofert amb constància fins a la fi i s’han salvat.

Han estat feliços pel fet de ser justos, malgrat el sofriment. El seu testimoni ens ha arribat, per a que nosaltres sapiguem veure la voluntat de Déu en la nostra història personal.

L’Esperit del nostre Pare ens empeny. Avui nosaltres estem cridats a esdevenir testimonis de la nostra esperança en Déu, de la nostra fe en la vida eterna, de la nostra constància, com a consagrats, fins a la fi.

Déu ens donarà les paraules necessàries, quan ens haurem lliurat completament a ell, i ja no serem nosaltres qui dominarà la situació, sinó que serà l’Esperit qui ens portarà a parlar, a donar raó de la nostra fe, a donar testimoni, a viure en veritat com fills de Déu.

Bernat, Maria i Gràcia van donar la vida, per recuperar-la en la glòria de Déu. Nosaltres també hem de donar la vida, gastar el nostre temps, viure el present, per arribar a la pàtria del cel. Allí és on tenim la meta definitiva.

Mentrestant on hi hagi maldat posi jo bondat, on hi hagi sofriment posi esperança, on hi hagi traïció posi reconciliació, on hi hagi odi posi amor, on hi hagi plors i llàgrimes felicitat i pau, perquè el meu germà sigui el meu germà, perquè tots dos som fills de Déu.

Que els sants màrtirs Bernat, Maria i Gràcia ens acompanyen en el nostre testimoniatge de vida consagrada a Déu. Amén.