18 de novembre del 2012

LA VEU DELS PARES

TEXTOS PER AL TEMPS DE DURANT L'ANY
Diumenge 33è durant l'any (Cicle B)

Dels sermons de sant Gregori Palamàs (PG 151,339-342)
Els qui tinguin una fe veritable en nostre Senyor Jesucrist i en donin testimoniatge amb les seves obres; els qui, atents a la seva vida, s'hagin purificat de les taques dels seus pecats per la confessió i per la penitència, i hagin exercitat les virtuts oposades als vicis, és a dir, els qui s'hagin exercitat en la temprança, en la castedat, en la caritat, en l'almoina, en la justícia i en la veritat: tots aquests, quan ressuscitin, sentiran el rei dels cels que els dirà: «Veniu, beneïts del meu Pare, rebeu el Regne preparat per a vosaltres des del principi de la creació del món». Aleshores, regnaran amb Crist i participaran amb ell d'un regne celestial i pacífic; viuran per sempre en una llum inefable que no coneix capvespre ni nits que la interrompin. Seran conciutadans dels sants i passaran d'aquest món al si d'Abraham, on fruiran d'una felicitat indicible, sense cap ombra de dolor, ni de llàgrimes, ni de planys.

Les espigues materials van a parar totes a la mateixa sega; les espirituals, és a dir, el gènere humà, té com a únic segador el Crist, que ens arrenca de la incredulitat per a garberar en la fe tots els qui acullin els predicadors de l'evangeli. Els segadors d'aquesta collita són els apòstols i els seus successors als quals ha estat encarregada l'evangelització.

Hi ha una altra collita, però, la que, en morir, ens fa passar d'aquesta vida present a la futura. Els operaris, aquí, no són els apòstols sinó els àngels; i un cop acabada la collita, faran la tria entre el jull i el blat, entre els bons i els dolents.

La manifestació d'aquest destí serà més tard, d'acord amb el temps i la sentència que el Crist indica a l'evangeli. Plagui a Déu, doncs, que nosaltres, que ara som poble escollit de Déu, llinatge sant, Església del Déu viu, ens trobem, en l'altra vida, no pas entre el jull, sinó agregats a la multitud dels redimits en Crist, Senyor nostre, que és beneït pels segles.