15 de gener del 2012

LA VEU DELS PARES

TEXTOS PER AL TEMPS DE DURANT L'ANY
Diumenge 2n durant l'any (B)

Del comentari al salm CXVIII, de sant Ambròs, bisbe
La Saviesa diu: «Em buscaran els dolents i no em trobaran». No és que Déu no vulgui deixar-se trobar pels homes, ell que s'oferí fins als qui no el cercaven. Sinó que els qui el cercaven ho feien amb un comportament que els feia indignes de trobar-lo.

Simeó, en canvi, que l'esperava, el va trobar. També el va trobar Andreu. Després aquest s'adreça a Simó i li diu: «Hem trobat el Messies». Més tard Felip trobà Natanael i li digué: «Escolta; hem trobat aquell de qui van escriure Moisès, en el Llibre de la Llei, i també els profetes: és Jesús, fill de Josep, de Natzaret». I fent-li veure com es pot trobar el Crist, li va dir: «Vine i ho veuràs». Qui busca el Crist que no camini amb les passes del cos, sinó amb les passes de l'ànima; i que el vegi, no pas amb els ulls materials, sinó amb els espirituals, que el qui és Etern no es presta a la vista corporal; «perquè les coses que es veuen són temporals, però les que no es veuen són eternes».

El Crist, certament, no és temporal, sinó que procedeix de Déu abans del temps, com a Déu, com a veritable Fill de Déu, etern, inabastable a la mort: «el seu morir va ser un morir al pecat una vegada per sempre, el seu viure, en canvi, és un viure per a Déu».

Sents què diu l'apòstol? «Morí al pecat una vegada per sempre». Un cop el Crist ha mort per tu, pecador, un cop batejat, no pequis més. Per a tothom, en general, ha mort una sola vegada, i també per a cadascú en particular, i no pas diverses vegades. Ets pecat, home! Per això el Pare totpoderós va fer pecat el seu Crist. El va fer home per carregar-se els nostres pecats. Per tant, és a favor meu que el Senyor Jesús ha mort al pecat: «per tal que nosaltres, gràcies a ell, obtinguem la rehabilitació de Déu». Ha mort per mi, per ressuscitar a favor meu. Només morí una vegada, i només ressuscità una vegada. Tu, mort amb ell, amb ell sepultat i amb ell ressuscitat pel baptisme, tingues cura de no tornar a morir una altra vegada, perquè has mort amb ell una vegada per sempre.

Ja no moriries al pecat, sinó al perdó; un cop ressuscitat no tornis a morir per segona vegada. No perdis aquest benefici. Per tu el Crist es va sotmetre al domini de la mort, per alliberar-te'n. Es va fer esclau de la mort, perquè tu rebessis la llibertat de la vida eterna.