2 de desembre del 2012

LA VEU DELS PARES

TEXTOS PER AL TEMPS D'ADVENT
Diumenge 1r d'Advent (Cicle C)

Dels sermons de sant Bernat, abat
És just, germans, que celebreu amb tota dedicació possible l'advent del Senyor, plens de goig per un consol tan gran, meravellats d'una condescendència així, i inflamats per aquest amor immens. Però, no considereu només l'advent en el qual el Senyor va venir a buscar i salvar allò que s'havia perdut. Penseu, també, en l'altre advent, quan el Senyor vindrà per emportar-se'ns amb ell. Tant de bo que mediteu conjuntament aquestes dues vingudes, ponderant en els vostres cors tot el que ens va donar en la primera i tot el que ens prometé en la segona.

Ha arribat el temps de començar el judici. ¿Quina fi tindran els qui no creuen en l'evangeli? ¿Com serà el judici d'aquells qui no ressusciten en aquest judici? Tots els qui es mostren negligents en ser judicats amb aquest judici d'ara, en el qual és tret fora el príncep d'aquest món, que esperin el Jutge. O, més ben dit, que el temin, perquè també ells amb el seu príncep seran trets fora. En canvi, nosaltres, si ens judiquem plenament ara, podem esperar segurs un Salvador: el Senyor Jesucrist, que transformarà el nostre pobre cos en un cos gloriós semblant al d'ell. Aleshores els justos resplendiran com el sol en el regne del seu Pare.

Quan vingui el Salvador, transformarà la nostra condició humana, segons el model de la seva condició gloriosa. Ara bé, això només es donarà si primer el nostre cor s'ha reformat i s'ha fet conforme al model de la humilitat del cor de Crist. Per això va dir: «Feu-vos deixebles meus, que sóc benèvol i humil de cor».

Dels sermons del beat Guerric, abat
«Israel, prepara't a trobar-te amb el teu Déu!» I vosaltres també, germans, «estigueu a punt, que el Fill de l'home vindrà a l'hora menys pensada». Res de més segur que la seva vinguda, i, tanmateix, res de més incert que el moment d'aquesta vinguda. No ens pertoca pas, certament, de saber els temps o els moments que ha fixat el Pare amb el seu poder, si ni tan sols els àngels que l'envolten no en saben ni el dia ni l'hora. També arribarà el nostre darrer dia, i ben segur que vindrà, però quan, on i com, això no ho podem saber. I no caldria pas que aquest dia ens agafés desprevinguts, sense res a punt, com un lladre en la fosca de la nit. Que el temor, sempre vigilant, ens mantingui a punt, fins que, finalment, aquest temor deixi el lloc a la certesa.

Per això, veritable Israel, prepara't a trobar-te amb el Senyor. I no solament per obrir-li la porta quan truqui, sinó que, ja ara, surt alegrement i amb goig al seu encontre, mentre encara és lluny, i, amb tota confiança pel dia del judici, prega de tot cor perquè vingui el seu Regne. Estigues a punt, doncs, per fer tota obra bona, per suportar els mals, per complir tota justícia i per suportar tota injustícia que et facin.

Senyor, veniu a trobar-me! Malgrat els meus esforços no podria abastar-vos si vós, tot inclinant-vos, no allarguéssiu la mà a l'obra de les vostres mans. Veniu a trobar-me, i si en mi hi ha res de mal, esborreu-lo, tingueu pietat de mi i feu que vagi per camins eterns.